pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok je broj provala, pljački i razbojništava istorijski nizak u Holandiji, broj slučajeva sajber kriminala vrtoglavo raste, s obzirom na to da je policija prošle godine primila tri puta više prijava o tom novom obliku kriminala nego 2019. godine.

Broj razbojništava bio je 43 odsto manji u prošloj godini nego 2019, provale su pale za 38 odsto, a pljačke smanjene za 34 odsto, ali, s druge strane, slučajevi sajber kriminala su utrostručeni, jer su sa 4.715 prijava u 2019. stigli do 13.949 prošle godine, preneo je NL tajms.

Policija je 2022. godine registrovala skoro 797.000 krivičnih dela, sedam odsto više nego godinu dana ranije i gotovo na nivou 2019. odnosno pre pandemije.

Napominje se da broj zločina ponovo naglo raste, ali da su drugačiji po prirodi.

– Trend prelaska sa fizičkih na digitalne zločine, što se najviše događalo tokom pandemije, verovatno će se zadržati – rekao je specijalista Rene Midag iz Nacionalne jedinice policije.

Dodao je da je došlo do blagog porasta “klasičnih zločina” od kraja pandemije, ali da je njihov broj i dalje nizak u odnosu na 2019.

Prema Midagu, do velikog porasta u onlajn prevarama došlo je tokom pandemije koronavirusa, kada su ljudi provodili mnogo više vremena kod kuće i davali pljačkašima i provalnicima mnogo manje prilika za fizičke upade.

– I izgleda da je ta promena trajna, jer znanje o činjenju zločina na mreži široko je rasprostranjeno i to je lako učiniti od kuće – rekao je Midag.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here