“Brojanica” u parku Evropa

Rada Rajić Ristić
0
Rada Rajić Ristić
Srpsko kolo pod Alpima: Naši folkloraši

Unija za sport i kulturu “Vidovdan”, jedino srpsko udruženje u oblasti Trenta, okupilo je naše ljude iz zemalja Evropske unije, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske i matice Srbije na saboru srpske omladine Evrope “Brojanica II”, održanom u opštini Kalijano.

Na manifestaciji u parku Evropa nastupilo je i 14 folklornih ansambala iz Austrije, Nemačke i Italije.

Iz Austrije su stigli: KSUD “Bratstvo” iz Inzbruka, KSK “Petar Kočić” – Zmijanje – Fugen, SKUD “Vuk Karadžić” iz Švaca i KSUD “Naš svet” iz Rojta. Na saboru u Trentu nastupila su četiri kulturno-umetnička društva iz Nemačke: “Kolo” iz Minhena, “Sveti Sava” i “Drina” iz Augzburga i “Sveti Nikolaj Srpski” iz Ulma. Boje domaćina Italije branili su SSKUD “Vidovdan” KUS “Duga” iz mesta Montekijo Mađore, KUD “Vidovdan” Pustertal-Bruniko, KUD “Jelek” – Arzinjano i US “Vuk S. Karadžić ” iz Trsta.

Organizatori su posebno zadovoljni zbog učešća udruženja zajednice Poljaka iz Trenta čiji je folklorni ansambl “Javor” spremio tri koreografije i obogatio skup mladih srpske dijaspore.

Druženje srpskih folkloraša iz svih delova Evrope otvorio je Vladimir Koturović iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Goste je u ime parohije “Sveti Luka” u Vićenci pozdravio sveštenik Dalibor Đukić, nakon čega im se obratio i Đorđe Milanović, prvi čovek Unije za sport i kulturu “Vidovdan”.

– Drago mi je da ste došli na ovu svetkovinu mladosti i sve ono što može da nas ujedini i zbliži. Radost je naša najveća pokretačka snaga i danas smo svi puni te snage. Ovde smo da se družimo i opustimo uz igru, muziku, pesmu i šalu. Lepo je imati goste iz cele Evrope. Divno je otvoriti širom vrata i ugostiti sve dobronamernike s prostora naše domovine – rekao je Milanović i istakao da je srećan što su na ovogodišnjem saboru učestvovalo folklorno društvo poljske zajednice iz Trenta.

Srbi iz Trenta odveli su zemljake iz Evrope na dva izleta. Prvog dana obišli su Gardu, jedno od najlepših jezera Alpa. Drugog dana gosti iz Nemačke posetili su jezero Lavarone, tvrđavu Belvedere i muzej istorije posvećen Prvom svetskom ratu.

Učesnici sabora za organizaciju su imali samo reči hvale. “Brojanica” je, prema opštoj oceni, bila uspešna, a domaćini i gosti rastali su se uz obećanje da će se ponovo naći i družiti i naredne godine na istom mestu, ali u još većem broju. Do tada će se, kako su istakli, sećati divnog druženja kroz igru, pesmu i šalu.

Italijani uz Srbe

Voditeljka programa Svetlana Stanojlović (na slici) rekla je daje “Vidovdan” sa jednim brojem udruženja imao saradnju iz koje se rodila ideja o osnivanju Unije srpske dijaspore, sastavljene od pet udruženja.

– Nadamo se da će ova prva gostovanja ostaviti pozitivan utisak i da će se saradnja nastaviti i ubuduće. Trentino Alto Adiđe je region specifičan po tome što je dvojezično govorno područje pošto se osim italijanskog koristi i nemački jezik. Naš dosadašnji rad na promovisanju srpskog jezika i predstavljanju običaja uz nezaobilazno šarenilo folklora naših zemalja nije nezapažen. Naprotiv, jako je cenjen i interesantan zbog mora različitosti, pa nije slučajno da među članovima imamo i Italijane – istakla je Svetlana.