pixabay.com

U Japanu se smanjuje broj novoobolelih od koronavirusa, pa bi pojedine restriktivne mere mogle uskoro da budu ublažene u većem delu zemlje, izjavio je danas ministar zdravlja Norihisa Tamura.

Broj hospitalizovanih pacijenata, kao i broj slobodnih kreveta u bolnicama, biće odlučujući faktor prilikom odlučivanja za ublažavanja mera u Tokiju i većem delu zemlje, do kraja ovog meseca, dodao je Tamira.

– Nakon što smo čuli mišljenja eksperata, vlada će doneti konačnu odluku – rekao je on, a preneo Rojters.

Visokozarazni delta soj izazvao je peti talas Covida u Japanu, pa su prošlog meseca padali negativni rekordi u broju obolelih.

Kako bi sprečila još veću hospitalizaciju, vlada je odlučila da proširi restriktivne mere do kraja septembra na oko 80 odsto teritorije Japana.

Mere su bile fokusirane na restorane, od kojih se tražilo da se ranije zatvaraju i da ne toče alkohol, a stanovnicima koji imaju mogućnost, rečeno je da rade od kuće i da se maksimalno suzdrže od putovanja.

Broj novoobolelih na dnevnom nivou pao je na oko 550 prethodnih dana u Tokiju, a guvernerka glavnog grada Japana Juriko Koike naglasila je da treba nastaviti sa vakcinacijom, dodavši da oko 80 odsto preminulih od Covida u Tokiju od avgusta nije bilo vakcinisano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here