R. Erceg
Pod budnim okom trenera: Mlade nade uče fudbalske tajne

Fudbalski globtroter Milan Šušak sredinom godine priključio se Fudbalskom klubu Beograd. Tačnije, njegova akademija sada radi u sklopu ovog srpskog kluba iz zapadnih predgrađa Sidneja.

Posle uspešnog trodnevnog kampa svoje akademije tokom prošlog školskog raspusta, Šušak je usmerio snage ka probama u FK Beograd, koje se održavaju ove i sledeće sedmice.

Beograd trenutno ima oko 200 dece u fudbalskom pogonu i poseduje značajnu bazu talenata. Međutim, prostora za usavršavanje i razvitak mladih ima na pretek. Nova uprava kluba na čelu sa Vojom Ilićem je zato i udružila snage sa nekadašnjim internacionalcem koji je igrao u mnogim ligama širom sveta.

Želja je jasna – unapređenje kvaliteta mlađih selekcija, s ciljem da ovaj srpski klub podigne svoj rejting i povrati kredibilitet koji je nekada uživao.

O ovoj saradnji ambicioznih fudbalskih partnera razgovarali smo sa Šuškom i najpre nas je zanimalo da li je i u kojoj meri bio u mogućnosti da se uveri u kvalitet podmlatka kojim raspolaže Beograd.

– Smatram da je Beograd oduvek imao talentovanu decu i samo je nedostajao bolji rad da dođu na viši nivo. U svakom uzrastu ima nadarene dece koju samo treba pravilno usmeravati – kaže Šušak i dodaje da su probe za mlađe kategorije nešto novo u Beogradu.

– Kroz ova testiranja želimo da vidimo s kakvim kvalitetom raspolažemo, ali i da se ujedno uverimo kakav će biti odaziv zainteresovane dece. Plan je da za svaki uzrast imamo barem po jednu ekipu u Prvoj diviziji takmičenja u Distriktu, gde se Beograd takmiči. Nameravamo da deca treniraju u sklopu elitnog programa, pa ćemo tako moći da ih spremamo i za SAP i za Youth konkurenciju.

Milan Šušak i njegov tim U 10 na Avala kupu

Da li su probe otvorene za svu decu – sadašnje fudbalere Beograda kao i one koji tek razmišljaju da se bave fudbalom?

– Biće mesta za svu našu decu, nevezano od toga da li će to na kraju biti Divizija 1, 2 ili 3. Timovi raspoređeni po različitim rangovima takmičenja će nam omogućiti da pravimo namenski program za svaku grupu. Svako dete se drugačije razvija, pa ovako možemo da po potrebi pravimo korekcije i dopune u programu.

Beograd već dve decenije igra u Distriktu. Da li se u klubu razmišlja o višem rangu u budućnosti i šta je potrebno da se to ostvari?

– Narednih godina moramo da se skoncentrišemo na organizaciju mlađih kategorija, da se radi ozbiljnije i da svaki uzrast ima kvalitetetnog trenera. U klubu ih već ima nekoliko, a tu su i novi treneri koji dolaze za sledeću sezonu. Ali svakako će nam biti potrebno još stručnog kadra, jer je potrebno nekoliko godina da se napravi tim trenera i da svi radimo zajedno. Cilj nam je da kroz SAP i Youth takmičenja stvorimo koliko možemo igrača za seniorske ekipe. U tome nam trenutno nedostaje i savremeniji teren ako hoćemo da idemo napred. Ali, nadamo se da ćemo jednog dana imati na raspolaganju sve što je neophodno.

Vaša akademija nastavlja paralelno da radi kroz FK Beograd i u 2021. Kakvi su planovi za celokupan omladinski program kluba?

– Svi koji me poznaju znaju da mi je oduvek bio cilj da radim s našim klincima i da doprinesem da naša deca isplivaju u fudbalskim vodama. Ima dosta srpske dece koja poseduju urođeni fudbalski talenat, ali nisu imali sreću da prođu na probama ili im je falio stručniji rad da bi došli do nivoa potrebnog za NPL rang. Mi kroz Šušak akademiju i kroz FK Beograd sada pružamo šansu da ta deca dođu kod nas da treniraju i da se probiju kroz ozbiljan rad. Želimo da im budemo odskočna daska, spona između amaterskog i profesionalnog ranga takmičenja. Tvrdim da je naš program nešto potpuno novo, nešto što do sada nismo imali na ovim prostorima u ponudi za našu decu.

Milan Vučković, Milan Šušak i Žarko Glavaš

Finansije zakočile napredak

FK Beograd je drugi najstariji srpski klub u Sidneju i sprema da za dve godine proslavi četiri decenije postojanja. U početku se “šetao” između rangova takmičenja, ali se u poslednjih 20 godina zaustavio u nižem rangu takmičenju u Južnom Distriktu.
Glavni razlog su finansije, odnosno veliki troškovi koji su potrebni da bi klub dobio dozvolu od Federacije NSW da se takmiči recimo u NPL 4. Naravno, pored toga potreban je i mnogo jači igrački i trenerski kadar od postojećeg.

S “najkom” u novu godinu

Pored kvalitetnog rada na treninzima, jedan od prvih koraka ka podizanju nivoa u FK Beograd biće i kvalitet opreme koje će mladi fudbaleri nositi sledeće sezone. Sve selekcije Beograda biće odevene u opremu firme “najk”, što će svakako omogućiti mladim fudbalerima da se i po izgledu izdvajaju u svom rangu takmičenja. Ali, ljudima u klubu je prioritet da razliku u odnosu na druge naprave pre svega stručnošću i kvalitetom.

Šušak akademija na Avala kupu

Svoju ljubav prema srpskoj zajednici Milan Šušak je pokazao i prijavljivanjem akademije na juniorsko izdanje Avala kupa, koje je nedavno počelo ne terenima Belih orlova u Bonirigu. Iako rezultat nije imperativ u ovom uzrastu, u grupi ispod 10 godina starosti Milanova ekipa u četiri odigrane utakmice ne zna za poraz i na vrhu je tabele.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here