Tanjug
Vučić i Sijarto u Novom Sadu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas, na obeležavanju početka radova na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije, da takvi projekti menjaju izgled naše zemlje i predstavljaju ključnu promenu, kao i da simbolizuju napredak Srbije.

Vučić je tokom prezentacije buduće brze pruge do Mađarske, kojeg su u Novom Sadu zajedno sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, sa detaljima upoznali kineski izvođači, rekao da Srbija dobija modernu prugu za 21. vek i da će oživeti okolna mesta.

– Ovi projekti menjaju stvari i predstavljaju ključnu promenu i dokaz su da smo uspeli – naglasio je Vučić.

Kaže da će u Novom Sadu biti izgrađena velika i moderna železnička stanica za brzu prugu, kao i da će ukupno na trasi od Novog Sada do mađarske granice biti izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnaka i sličnih objekata.

Vučić i Sijarto su, zajedno sa drugim gostima, odgledali simulaciju vožnje brzom prugom u kojoj se voz na delu pruge kretao brzinom i većom od 200 kilometara na sat.

Takođe, Kinezi su predstavili maketu brze pruge u pograničnom delu između Srbije i Mađarske, a Vučić je rekao da će sa srpske strane vozovi na tom delu moći da idu brzinom između 120 i 160 kilometara na sat.

Predsedniku je predstavljena i maketa kineskog brzog voza. Pruga Novi Sad – Subotica biće duga 108,2 kilometra.

Otvaranju radova prisustvovali su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra 2018. godine potpisali su Infrastruktura železnice Srbije i konzorcijum kineskih kompanija “Čajna rejlvej internešenel” (China Railway International) – “Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani” (China Communications Construction Company – ČČ).

Ovaj projekat biće finaisran iz kredita koji je dala kineska Eksim banka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here