Tanjug
Predsednik na početku izgradnje brzog puta: Aleksandar Vučić sa novinarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na obeležavanju početka radova na izgradnji brze saobraćajnice Slepčević-Badovinci izjavio da je srećan što Srem i Mačva dobijaju taj put, istakavši da će se do Bijeljine stizati od Beograda za sat i 15 minuta.

– Znate li šta ovo znači za ovaj kraj. Samo moramo da počnemo da radimo put prema Tekerišu – kazao je predsednik, ističući da brza saobraćajnica do Loznice život znači ljudima.

Biće kako je rekao, povezana i dva granična prelaza sa BiH, Šepak i Pavlovića most, a Republika Srpska još bolje saobraćajno povezana sa Srbijom.

Stabilne finansije

Vučić kaže da su javne finansije zemlje stabilne i da na računu ima pet milijardi evra, kao i da je udeo javnog duga u BDP-u manji nego u mnogim evropskim zemljama.

– Kada sam 2014. postao premijer učešće javnog duga u BDP-u bilo je 79 odsto, sad je 51 odsto – rekao je Vučić.

On je ukazao i da veliki infrastrukturni projekti dovode investitore i da je to između ostalog doprinelo istorijskom nivou zaposlenosti u Srbiji.

– Ono što precizno govori o broju zaposlenih više od anketa, to je broj zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kada vidite danas da je gotovo 550.000 ljudi više zaposleno nego što je bilo pre 10,11 godina, a ima nas manje, svake godine gubimo oko 35.000 stanovnika samo zbog negativnog prirodnog priraštaja, to pokazuje koliki je to uspeh – naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da za četiri dana počinje isplata 20.000 dinara pomoći penzionerima, za pet korisnicima socijalne pomoći i negovateljicama, a za desetak dana srednjoškolcima.

Briga za mlade

– Svaki taj dinar je dobrodošao. Važno je da se pokaže briga države da mogu da kupe ranac, džemper, jaknu, posebno pred Svetog Nikolu, Božić, druge slave. Da pokaže država da joj je stalo. Nikad nismo obuhvatili srednjoškolce od 14 do 18 godina. To je njih 235.000 i trošak države je 20 miliona evra, ali je veliki dobitak. To su dodatne mere koje se odnose većinom na one koji nemaju pravo glasa. Smatramo da je to pred praznike važna mera i da će pomoći roditeljima da mogu da uštede – rekao je Vučić i najavio i drugu meru, da se preko Poštanske štedionice svim korisnicima studentskih kartica prebaci 1.000 dinara, a da će država to nadoknaditi štedionici.

Rekao je da bi dali i više, ali da je on taj koji to ne dozvoljava.

– Ponosan sam na stabilnost naših javnih finansija. Nikad nije bilo u poslednjih 10 godina da možete za istu vrednost dinara da kupite evro ili dolar – rekao je predsednik.

Srbija je, kako je istakao, na dobrom putu, sledi povećanje plata i minimalca na preko 47.000 din.

– I verujem da će u drugoj polovini godine jedan od sadašnjih sukoba u svetu biti okončan, nadam se oba, a ako se to desi sledi drastično povećanje plata i penzija – poručio je Vučić.

Odnosi u regionu

Predsednik nije želeo da komentariše proterivanje hrvatskog diplomate iz Srbije, rekavši da je to stvar nadležnih organa i profesionalnog odnosa dve ozbiljne službe kakve su Srpska i Hrvatska. Odnosi sa Hrvatskom će, kaže, biti bolji kada shvate da je Jasenovac sramota, a ne nešto što bi trebalo da se zaboravi, odnosi sa Crnom Gorom su nešto bolji, sa Mađarskom i Severnom Makedonijom najbolji u istoriji.

– Bugari nam zameraju, jer smo popularniji od njih u Severnoj Makedoniji, a sa Albanijom imamo pristojne odnose, koliko je moguće – rekao je gostujući na TV Pinku.

Još pet mostova

Od Bogatića do granice sa BiH, predviđeno je pet mostova koji će premostiti lokalne puteve, manje vodotokove i kanale, kao i četiri raskrsnice sa kružnim tokom i četiri trake. Biće omogućena brzina kretanja od 100 kilometara na čas sa poprečnim profilom od dve fizički odvojene kolovozne trake, sa dve saobraćajne trake.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here