Promo
Ekipa filma Budi Bog s nama

Sudbina intelektualca u nestabilnim, večito promenljivim vremenima u Srbiji – to je ono što me zanima u filmu “Budi Bog s nama”, kaže legenda jugoslovenske kinematografije Slobodan Šijan.

Njegov novi film posvećen je prvom filmskom kritičaru i avangardnom stvaraocu Bošku Tokinu, koji je, zajedno sa Ljubomirom Micićem, Andrićem, Ujevićem i Crnjanskim stvarao u periodu između dva rata. Tokin je autor i prve filmske kritike, potpisnik manifesta zenitizma i jedan od osnivača časopisa “Zenit” 1921. godine, a njegov roman “Terazije” i izgubljeni film “Budi Bog s nama” ubrajaju se u prva avangardna ostvarenja.

Biljke koje u našoj kulturi ne uspevaju

Reditelj kultnih filmova poput “Maratonci trče počasni krug”, “Ko to tamo peva”, “Kako sam sistematski uništen od idiota”, Slobodan Šijan koji sebe vidi kao autora komedija kaže da je ova priča pre fantazmagorična avantura nego biografsko ostvarenje.

– To je film o mladim ljudima koji žele nešto da promene jer su upravo izašli iz jednog od najgorih ratnih sukoba u istoriji i koji ne veruju u stare vrednosti – navodi Šijan i dodaje da ipak ta vrsta intelektualaca, vizionara ne uspevaju kao biljke u našoj kulturi.

Impresivna glumačka ekipa angažovana na ovom projektu među kojima su Miloš Biković koji tumači Boška Tokina, Sloboda Mićalović, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, za nagrađivanog reditelja predstavljaju mladu snagu današnjeg filma sa kojima je bilo zadovoljstvo zabavljati se, isto koliko su se Tokin i ekipa zabavljali snimajući svoj izgubljeni avangardni film.

Reditelj je naglasio da ovaj film neće biti puka biografija niti portret Boška Tokina u realističnom obliku, već fantazija o njegovom životu. Otkrio je da već jako dugo traje njegova fascinacija Tokinom i uopšte svetom filmskih kritičara, umetnika, avangardista, zenitizma.

Spomenuti film Boška Tokina je misteriozno nestao posle snimanja, a kroz život glavnog junaka saznaje se istina o njegovoj sudbini.

Beograd iz zlatnog doba 20-ih godina prošlog veka

Kroz ostvarenje “Budi Bog s nama” publika će upoznati Beograd iz zlatnog doba 20-ih godina prošlog veka; Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma, regtajma, džeza i čarlstona, automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije, Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu.

Miloš Biković je izrazio ogromno zadovoljstvo i sreću što sarađuje sa jednim od definitivno najboljih reditelja stare Jugoslavije i drago mu je da su svi glumci upravo i pristali da učestvuju u filmu samo da bi radili sa Šijanom.

– Na neki način mi ovim filmom rehabilitujemo sećanje na velikog autora Boška Tokina, koga igram u filmu, o kome, iskren da budem, nisam znao ništa pre čitanja scenarija i snimanja filma. Kao da imamo rupe u sećanju oko tako velikih ljudi – opisao je svoj utisak Biković.

Onda je dodao da se film snima u više etapa, da ih je epidemija sprečila da nastave u kontinuitetu, i da je i njemu bilo malo kompleksno da uz tolike pauze održi ulazak u taj svestrani i višeslojan lik.

– Naš film uveliko postoji u glavi Slobodana Šijana i mi sada samo pokušavamo da ga sklopimo. Komplikovano je prikazati fantaziju u filmu, vremenska preskakanja, koja se naizmenično preklapaju – sadašnjost, prošlost, budućnost – otkrio je Biković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here