Privatna arhiva
Sestre Milana i Jovana Matejser

Prošle subote u Pertu je Svečanom akademijom i programom za pamćenje proslavljen 9. januar, Dan Republike Srpske. Organizator ovogodišnjeg obeležavanja značajnog istorijskog datuma za srpski narod bio je Srpski savet Zapadne Australije.

Posle svečanog otvaranja, molitve, minuta ćutanja i intoniranja himni Australije, Srbije i Republike Srpske, predsednik Saveta Kosta Mijatović pozdravio je prisutne i podsetio ih na ratne devedesete i na činjenicu da su Srbi Zapadne Australije na razne načine pomagali borbu srpskog naroda za opstanak na vekovnim ognjištima.

Pomagalo se slanjem humanitarne pomoći ratnoj siročadi i narodu, kao i pomoći vojsci, ali i organizovanjem protesta na ulicama Perta na kojima je ponekad bilo i po više hiljada ljudi, i borbom za istinu o srpskom narodu.

Milena Hubana peva pesmu “Ne dam”

Mijatović je pomenuo i junake tog vremena: nedavno preminulog Borislava Saičića i njegovu braću, pa braću Zečević, Petra Radanovića i Branka Karabuvu i njegovo Duštvo “Atos” koje je vodio, kao i tada mlade studente Tomasa, Taru, Gloriju, Tanju, Žarka i druge.

Odao je priznanje i svima koji su vođeni tadašnjom organizacijom Srpskim nacionalim savezom za Zapadnu Australiji, dali doprinos narodu Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i Srbije.

Prisutni su čuli dve besede, prvu prof. dr Dragana Stanića, održanu ranije u glavnom gradu Srpske Banjaluci, i drugu dr Dragoslava Bokana, koju je pročitao Kosta Mijatović. Posle beseda i izvedenog kulturno-umetničkog programa, novinar Milenko Kovačević je pročitao svoj zapis “Srpska danas i sutra – pogled iz rasejanja .

Milenko Kovacevic cita svoj Zapis o Srpskoj

Svi ovi govori bili su svojevrsna lekcija za sve prisutne – i mlade i starije – svi prožeti pozivom na slogu i jedinstvo srpskog naroda u matici, srpskim zemljama i nas u rasejanju.

“Bez sloge nema ni opstanka, ni napretka srpstva”, moglo se čuti.

Kada se govorilo o slozi, jedinstvu, ljubavi i veri, pominjani su mnogi svetli primeri iz slavne srpske proslosti. Jedan od govornika uporedio je Žitije svetog arhidjakona Stefana s onim “što nam je donela Republika Srpska, svojom žrtvom i nesalomivom hrabrošću, u odbrani srpstva, krsta časnog i slobode zlatne”.

U programu uživo nastupili su gitaristi braca Gatići, Lazar I Toplica, sestre Milana i Jovana Matejser, koje su pevale predivne srpske patriotske pesme, a pesmom “Ne dam” Milena Hubana je zaključila prvi deo muzičkog recitala.

Recital je bio protkan filmskim materijalima Turističke organizacije RS, pa su prisutni mogli da vide prirodne lepote i kulturne i druge znamenitosti Srpske.

Mladi gitaristi – Braca Toplica i Lazar Gatic

U drugom delu večeri, na velikom platnu prikazan je kulturno-umetnički program pod nazivom “Ponosna i večna”, koji je oduševio prisutne. Pomoć organizatoru Svečane akademije u Pertu pružili su prof. dr Luka Kecman sa Akademije umetnosti u Banjaluci i Radio-televizija Republike Srpske.

Na kraju večeri, predstavnik organizatora obavestio je da će se sa ovog skupa poslati poruke državnim organima Republike Srpske, kao i protestna pisma pojedinim zapadnim državama zbog politike koju vode na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

Filmsko veče

Realizacija programa Dani Republike Srpske u Zapadnoj Australiji, nastavlja se s novim aktivnostima.

Posle održane književne večeri 18.decembra, na kojoj su predstavljeni ugledni pisci iz Republike Srpske i ove Akademije, slede fimsko veče posvećeno RS, kao i veče posvećeno stradanju i patnji srpskog naroda u muslimanskim I hrvatskim kazamatima u BiH od 1992. do 1995.

Planirane su i druge aktivnosti čiji je cilj da približe Republiku Srpsku našim ljudima u Zapadnoj Australiji.

Predsednik Srpskog saveta Kosta Mijatovic

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here