Vesti
Milan Vlašić

U nastavku priče o tome gde investirati novac u neizvesno vreme, novac koji je uglavnom teško zarađen, postavlja se pitanje vaše spremnosti za rizikom, ciljeva i motiva.

Ključno pitanje je šta se želi. Kažu da kada znate tačno šta želite da ste na pola puta do tog cilja!

Mnogi od nas misle da znaju šta žele, a ponekada je važno da budemo oprezni kod tih želja jer, šta ćemo s njima kada ih ostvarimo?!

Ne tako davno, u našim starim krajevima brdovitog Balkana, u nekom selu, bio je bogataš. Znate onaj namršteni gazda kojeg su se svi pribojavali… Imao je najbolje konje i njive, najveću kuću. E taj! Bio je stalno zabrinut, ćutljiv, ali neverovatno bogat.

Njegov komšija je živeo u maloj trošnoj kući, imao je kravu, nekoliko ovaca i nešto živine. Malo dvorište, mala njiva, ma sve nekako minijaturno i siromašno. Međutim taj siromašni komšija je bio neobično veseo. Po čitav dan je pevao, veselio se, smejao glasno, dozivao se sa drugim komšijama i bio srećan.

Bogatom gazdi nikako nije bilo jasno o čemu se radi.

“Zašto je ovaj siromah stalno veseo, zašto stalno peva? Šta on ima, a ja nemam?”, razmišljao je gazda. Dani su prolazili, a onda je shvatio o čemu je reč. Novac!

On je srećan jer nema novac, nema brige.

Novac gubi vrednost

Pozove on komšiju i da mu pola svojih para. Ovaj u čudu, ali nekako ga nagovori da uzme pare i odnese kući. Sledećih desetak dana mir, nema pesme, smeha, veselja. I siromašni komšija se zabrinuo, ućutao, ne peva više. Kada jednoga dana dolazi siromašni komšija s vrećom para natrag i stavi ih na sto u kući bogataša, te ode bez reči. I opet počne da peva.

Ne kažem da i vi treba da potražite nekog veseljaka u komšiluku i da mu date pola svojih para, osim naravno ako ne peva baš loše (!), ali svakako treba da se vodite idejom da je važnije biti srećan sa onim šta imate, nego da ste nesrećni zato što nemate više ili samo zato što neko drugi koga znate, eto ima više novca, kuća, stanova, automobila.

Obzirom da novac permanentno gubi vrednost usled inflacije, bila ona zvanična ili nezvanična, ali svakako štednja u novcu je pogrešna jer su kamate niske. Tu je vaš novac siguran, ali ne dobijate ništa, tako da s vremenom realno gubite. Druga strana medalje su investicije u projekte koji obećavaju veliku dobit, ali to je neka druga tema. Daleko gore bi bilo da svoj novac trošite na nešto što gubi na vrednosti kao što su automobili, nameštaj, potrošna roba ili, ne daj bože da to pokušate povećati u kazinu ili na poker-mašinama.

Gde kupiti zemlju?

Sada kada znamo što su loše investicije, da razmotrimo koje bi mogle biti dobre. I u najgorim vremenima je dobro kupiti nekretninu koja donosi prihod jer, čak i u slučaju da vrednost padne, odnosno da ste je previše platili, samo je pitanje vremena kada će vredeti više nego šta ste je platili, a uzgred vam donosi prihod jer ljudi moraju negde živeti.

Dobro je kupiti i zemlju blizu postojeće infrastrukture, blizu vode, blizu gradova, ali imajte u vidu da građevinsko zemljište ne donosi prihod. Komercijalni objekti kao šta su fabrike, ugostiteljski objekti, radnje i slično nisu loša ideja, ali veća je šansa da takvi prostori budu bez zakupaca nego stambeni objekti.

Takođe, u slučaju značajnih kriza, kao što je ova sada, ti objekti su češće bez zakupaca, posebno sada kada mnogo toga prelazi na kupovinu preko interneta pa treba biti oprezan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here