EPA-EFE/LUKAS COCH

U Saveznom budžetu za finansijsku 2023/24. godinu na sva zvona su objavljene mere pomoći za građane sa nižim primanjima, počevši od povećanja JobSeeker isplata za nezaposlene i drugih socijalnih davanja, preko smanjivanja troškova za lekove hroničnim bolesnicima i proširenje broja ljudi koji više neće morati iz svog džepa da plaćaju ni participaciju za pregled od lekara opšte prakse.

Međutim, malo se govori o tome da su značajna sredstva u budžetu izdvojena za isplatu treće faze poreskih olakšica, od koje će najviše benefita imati najbogatiji građani, odnosno oni koji zarađuju najviše.

Naime, svi koji godišnje inkasiraju 200.000 dolara i više dobiće u idućoj ekonomskoj godini 9.000 dolara više na ime povraćaja poreza. Ovaj podatak Savezna vlada nije javno iznela, ali je potvrđeno da je ova poreska olakšica predviđena u ekonomskom planu ne samo za 2023/24. već i za naredne tri godine!

U svrhu smanjenja poreza ljudima s visokim primanjima biće izdvojeno čak 69 milijardi dolara za četiri godine, što je bezmalo pet puta više od 14 milijardi dolara koliko je predviđeno za pomoć najugroženijima u istom periodu.

Ovakav zbirni iznos ne spominje se u budžetskim papirima, niti su o tome govorili državni blagajnik Džim Čalmers i ministarka finansija Kejti Galaher.

Međutim, na pitanje novinara sajta news.com.au o tome, Čalmers je potvrdio da će trošak na povraćaj poreza biti veći nego što je predviđeno.

– Revidirani iznos je 69 milijardi dolara, što je više od procenjenog – rekao je savezni blagajnik, dodajući da to „nije iznenađenje“ i da se ova mera ne nalazi u budžetu jer nije nova.

– Nismo promenili stav o trećoj fazi smanjenja poreza i pošto se radi o odluci iz prethodnih budžeta, ista nije navedena sada – dodao je Čalmers.

Državni trezor je potvrdio da će u finansijskoj 2024/25. poreske olakšice na prihod koštati budžet 21,5 milijardi dolara, umesto 20 milijardi koliko je ranije predviđeno.

Prema trećoj fazi smanjenja poreza, ukida se poreska granica od 37 odsto, a niži prag od 32,5 odsto smanjen je na 30 odsto. Takođe, pomerena je poreska granica od 45 odsto samo na one koji zarađuju preko 200.000 dolara, što znači da su sada izjednačeni svi građani koji godišnje inkasiraju od 45.000 do 200.000 dolara.

Na osnovu toga, svi koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje dobiće po 9.000 dolara u olakšicama, što je skoro dvostruko veći iznos nego 4.675 dolara, koliko će od socijalne pomoći biti isplaćeno samohranim roditeljima sa primanjima ispod 30.000 dolara.

Kolike su poreske olakšice?

Stručnjaci za obračun poreza su izračunali ko će dobiti koliko novca prema trećoj fazi smanjenja poreza.

Najgore će proći oni koji zarađuju 40.000 dolara i manje na godišnjem nivou, a povraćaju poreza najviše će se obradovati oni koji prerđu granicu od 200.000 dolara.

$40.000 i manje – $0

$50.000 – $125

$100.000 – $1.375

$130.000 – $2.750

$160.000 – $4.675

$200.000 i više – $9.000

“Najugroženiji u fokusu“

Savezna vlada je odlučila da ne ukida treću fazu smanjenja poreza, uprkos strahovanjima mnogih da bi ta beneficija mogla da utiče na podsticanje ionako visoke inflacije. Blagajnik Čalmers smatra da odluka neće biti inflatorna i podvlači da će pomoć iz budžeta najpre dobiti najugroženiji.

– Ove godine ćemo pomoći ugroženima. Poreske olakšice neće doći na red više od narednih godinu dana i zato nisu bile u fokusu naših diskusija za ovaj budžet. Pre svega smo usmereni da u narednoj finansijskoj godini pomognemi ljudima u našoj zemlji kojima je to najpotrebnije – izjavio je Čalmers.

Nezaposlenima 2,80 dolara više dnevno

Primaoci JobSeeker pomoći za nezaposlene dobiće od 20. septembra ove godine povećanje primanja od 40 dolara na dvonedeljnom nivou.

Prostom matematikom dolazi se do iznosa od tek nešto više preko 1.000 dolara povećanja godišnje. U Australijskom savetu za socijalne usluge su ogorčeni ovim potezom vlade.

– Poreske olakšice za građane s visokim primanjima iznose 25 dodatnih dolara dnevno, dok je JobSeeker povećan za 2,80 dolara na dan. To su potpuno pogrešni prioriteti i ukoliko smo zadovoljni s takvim budžetom onda nismo na pravom putu – izjavila je direktorka Saveta Kasandra Goldi.

1 COMMENT

  1. Bravo stručnjaci , bravo majstori , nećete imati kome vladati kada se svi normalni raselimo po svetu……. stvarno se borite za fabrike da uposlite “boraniju” za 50000 rsd a bogataši da se i dalje bogate ! Svaka čast kako lepo razmišljate o običnom čoveku ! Stidite se !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here