EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Bugarska zaista odlaže realizaciju „Turskog toka“ na svojoj teritoriji, izjavio je bugarski stručnjak za energetiku Atanas Tasev komentarišući izjavu ruskog lidera Vladimira Putina.

Tasev je podsetio da je početak gradnje odložen zbog spora koji vode dva konzorcijuma ― „Arkad“ i „Gasni razvoj i širenja u Bugarskoj“. Prvobitno je za izvođača radova proglašen „Arkad“, ali je zatim „Bulgartransgas“ (bugarski operator za prenos i skladištenje gasa, podružnica Bugarskog energetskog holdinga EAD) doneo odluku u korist „Gasnog razvoja i širenja u Bugarskoj“.

„Ovo otezanje je očigledno. Pratimo ovaj proces… Nakon što su se dogovorili i ’Arkad‘ nakon što je ponovo zauzeo prvu poziciju, prošlo je mnogo vremena, odnosno propušten je najpovoljniji trenutak za izgradnju“, rekao je ekspert za bugarsku nacionalnu televiziju BNT.Tasev smatra da su Putinove reči da je odugovlačenje namerno nije tačno. Svi razlozi zbog kojih gradnja nije mogla da započne su objektivni, objasnio je stručnjak.

„Oni su apsolutno objektivni i javno objavljeni. Nemamo nikakvih motiva da odlažemo izgradnju. Štaviše, zavisimo od isporuka ruskog gasa i svi napori naše vlade bili su usmereni na to da bismo posle 1. januara imali isporuke gasa, bez obzira na to šta biti sa Ukrajinom“, istakao je Tasev.

Ranije je premijer Bugarske Bojko Borisov, komentarišući Putinove reči o namernom odugovlačenju sa izgradnjom „Turskog toka“, rekao da ruski predsednik ima stare informacije o tom pitanju.

2 COMMENTS

    • Pa tu im je EU ona će im dati gas ili možda čk i plinske komore.Bugari prevrtljivci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here