EPA-EFE

“Vašington će nastaviti da čini sve što je moguće kako Sofija i Moskva ne bi bile u dobrim odnosima”, rekao je bugarski stručnjak za međunarodne odnose i geoenergiju Stanislav Bačev, komentarišući izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je rekao da Bugarska namerno odugovlači sa realizacijom „Turskog toka“ zbog pritiska sa strane.

– Energetska igra se balazi u poslednjoj fazi, kako za Bugarsku, tako i za celu Evropu, i zahteva da se iskoriste svi mogući instrumenti uticaja. Činjenica da je “Severni tok 2” dobio zeleno svetlo, bila je veliki udarac za interese Vašingtona. Realizacija “Turskog toka” nema tu težinu, ali ako se projekat posmatra kao deo opšte slike, može se smatrati pravim neuspehom spoljne politike SAD u sferi energetike – tvrdi Bačev.

On dodaje da se „zbog toga i organizuju prividne špijunske akcije i tako se doliva ulje na vatru“.

– Ne treba ih ozbiljno tumačiti ili posmatrati kao opšti stav Bugara. SAD će nastaviti da čine sve što je moguće kako Sofija i Moskva ne bi bile u dobrim odnosima, kao i da se izazovu negativna osećanja kod Rusa prema Bugarskoj – ocenio je Bačev.

Komentarišući izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova, koji je rekao da se „Turski tok“ brzo gradi i da Bugarska realizuje projekat u skladu sa svim evropskim standardima, stručnjak ocenjuje da je stav bugarskog premijera veoma komplikovan.

Bugarski narod u velikoj meri voli Rusiju

– Očigledno je da on ima nameru da održi balans u odnosima sa Rusijom i SAD. Kao prvo, zbog biračkog tela, jer bugarski narod u velikoj meri prema Rusiji oseća ne samo poštovanje, nego naklonost. On želi da sačuva balans i zbog toga što su odnosi sa Moskvom važni sami po sebi i na ekonomskom i na političkom planu – istakao je bugarski stručnjak.

Ali, kako je rekao, to je veoma težak zadatak, jer se spoljna politika Bugarske u velikoj meri formira pod nadzorom SAD, a ne može se reći da je zona za slobodno manevrisanje velika.

– Realizacija “Turskog toka” na teritoriji Bugarske je od ključnog značaja za našu zemlju, u smislu potrebe da sačuva svoje mesto na energetskoj mapi Evrope. Zbog toga i Rusija treba da bude strpljiva, jer trenutno postoji velika mogućnost da se realizacija bugarskog dela ovog gasovoda uspešno završi. Nije u interesu Bugarske da propusti poslednju šansu da realizuje gasni projekat na svojoj teritoriji – zaključio je Bačev.

Podsetimo – u septembru je predsednik bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaj Malinov optužen za špijunažu u korist Rusije, zatim je u oktobru Bugarska proterala ruskog diplomatu zbog sumnje da je umešan u špijunažu, a danas je obelodanjeno da je Rusija preduzela kontramere i proglasila bugarskog diplomatu personom non grata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here