EPA/Vassil Donev

Bugarska je predložila akcioni plan za saradnju sa Severnom Makedonijom u sprovođenju Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, saopšteno je u Sofiji, posle sastanka šefice bugarske diplomatije Ekaterine Zaharijeve sa specijalnim predstavnikom vlade u Skoplju Vladom Bučkovskim.

Sofija očekuje da taj dokument bude potpisan na narednom sastanku zajedničke komisije dveju država.

“Tokom sastanka su razmenjene ideje za nastavak procesa obnove poverenja između dve zemlje. Razmotrena je i implementacija jednog broja praktičnih preuzetih obaveza, za koje naša zemlja smatra da se sa njima kasni”, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Diplomatski izvori rekli su za portal Euraktiv Bugarska da se dokument odnosi na železničke veze, autoputeve i investicije bugarskih kompanija u Severnoj Makedoniji. Predviđeno je i otvaranje ogranaka bugarskih univerziteta u Savernoj Makedoniji, a jedna od tema su i istorijski udžbenici, koji su u centru spora dve zemlje oko istorije.

Saradnja Republike Makedonija, Bugarske i Albanije

I Severna Makedonija treba podnese svoj predlog za akcioni plan, koji bi takođe trebalo da sadrži konkretne korake za realizaciju Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima. Taj dokument, kako su naveli izvori, još treba da odobre obe strane.

Severna Makedonija je početkom januara Albaniji i Bugarskoj ponudila predlog platforme nazvane “Inicijativa 8”, čiji je cilj da unapredi saradnju tri zemlje.

Šef makedonske diplomatije Bujar Osmani je objavio da je osnovni cilj i temelj “Inicijative 8″ koordinacija i saradnja u podršci investicionim projektima na „Evropskom koridoru 8”, koji povezuje Crno i Jadransko more.

Predloženi akcioni plan Bugarske prvi je konstruktivan potez bugarskih vlasti, od kako su u novembru prošle godine stavile veto na otvaranje pristupnih pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijiom, samim tim automatski i na početak pregovora sa Albanijom. Bilo je predviđeno da dve zemlje zajedno u novembru dobiju zeleno svetlo za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Odricanje od pretenzija na istoriju pre 1944. godine

Od Skoplja se traži da se odrekne svih pretenzija na istoriju pre 1944. godine, koju Sofija naziva bugarskom istorijom, kao i tvrdnji da u Bugarskoj živi makedonska manjina, što se tumači kao teritorijalna pretenzija.

Bugarski vicepremijer i ministar odbrane Krasimir Karakačanov u više navrata je ponovio da Severna Makedonija mora da se odredi i prema nazivu makedonski jezik, koji i bugarska akademiju nauka i umetnosti i dalje smatra dijalektom bugarskog jezika.

Karakačanov, koji je i lider nacionalističke stranke Bugarski nacionalni pokret (IMRO), izjavio je, međutim, 9. januara da Severna Makedonija ima šanse da u januaru ili februaru dobije datum za početak pregovora sa EU, ako potpiše aneks u 12 tačaka koji je dostavila bugarska strana.

Karakačanov je ponovio bugarski zvanični stav da Bugarska nije stavila veto, već da je rekla da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU, kao i da se u Skoplju falsifikuje istorija i širi govor mržnje protiv svega što je bugarsko, preneli su makedonski mediji.

1 COMMENT

  1. Lepo su to Bugari smislili, znamo svi gde je je i kojoj drzavi pripadala Makedonija pre 1944:te a sto se tice tzv. “Bugarskog” jezika hteo bih da pitam Bugare dal znaju koji je to jezik? Definiciju tog jezika je nas cuveni Knjizevnik i Pesnik Laza Kostoć dao.

    “Ko govori Bugarski jezik on koristi Srpske reci bez poznavanja Srpske gramatike”

    -Laza Kostić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here