Pixabay

Ne stišava se bura nakon što su bugarske vlasti iznele više od 20 zahteva Severnoj Makedoniji kojima su uslovili početak pregovora sa Evropskom unijom, od kojih su najšokantniji oni kojima se revidira istorija i zabranjuje naziv makedonski jezik.

„Balkan insajt“ podseća da je stav bugarske vlade da ona podržava određivanje početka pregovora o pristupu EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom na sastanku Evropskog saveta, zakazanom za 17. oktobar. Ali, kao uslov je postavila više od 20 zahteva i dnevni red prema kojem Severna Makedonija treba da ih ispuni tokom pregovora o pristupanju.

Tako su, posle godina pregovaranja sa Grčkom, pred Severnom Makedonijom postavljeni zahtevi koje je gotovo nemoguće ispuniti.

U Bugarskoj deklaraciji navodi se da „Bugarska neće dozvoliti da integracija Severne Makedonije u EU bude praćena evropskom legitimizacijom antibugarske ideologije“. Potom se, u istom pasusu, konstatuje da je „ponovno ispisivanje istorije dela bugarskog naroda posle 1944. godine jedan od stubova antibugarske ideološke konstrukcije jugoslovenskog totalitarizma“.

Bugari traže od Severne Makedonije da sa svih istorijskih spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu i iz udžbenika izbaci izraz „bugarski fašistički okupatori“. Pošto je istorijska činjenica da je Bugarska od 19. aprila 1941. okupirala istočnu Srbiju i Makedoniju, delove tadašnje Jugoslavije, kao i delove Grčke i Albanije, to praktično znači da ovim činom bugarska vlada pokušava da izbriše svoju sramnu ulogu saveznika nacističke Nemačke u najstrašnijem ratu u ljudskoj istoriji.

Zvaničnici u Sofiji zatražili su i da se tokom pristupnih pregovora sa EU, umesto izraza makedonski jezik, koristi „zvanični jezik Republike Severna Makedonija“.

Reagujući na neverovatne zahteve zvanične Sofije, danas je grupa intelektualaca iz obe zemlje, usvojivši deklaraciju u kojoj osuđuje oštar ton i sadržaj bugarskog dokumenta. Istoričari, politički i naučni eksperti, klerici, novinari, sociolozi, ekonomisti i drugi ugledni intelektualci iz Bugarske i Severne Makedonije izrazili su razočaranje i duboku zabrinutost zbog dokumenta koji su usvojili bugarska vlada i parlament, prenosi Balkan insajt.

Intelektualci navode da ton u komunističkom stilu i rigidni zahtevi prete da ugroze odnose između dve zemlje koji su u poslednje vreme poboljšani.

„Ovakav povratak jezika nacionalnog komunizma za nas je neprihvatljiv“, navodi se u deklaraciji koju je potpisalo više od 100 ljudi.

1 KOMENTAR

  1. Ako država promeni svoje ime zato što ne odgovara jednom susedu, zašto ne bi promenila ime jezika zato što ne odgovara drugom? To je mnogo manji zahtev. Stvarno ne razumem severno-makedonce zašto negoduju?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime