Tanjug
Emanuel Makron

Bugarska je u subotu uputila Francuskoj protestnu notu zbog izjava predsednika Emanuela Makrona, a francuska ambasadorka u Sofiji pozvana je u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor 4. novembra.

Makron je u intervjuu krajnje desničarskom magazinu “Aktuelne vrednosti”, objavljnom u petak, rekao da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego “bande iz Ukrajine i Bugarske”.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva naredila je bugarskom ambasadoru u Parizu da uputi protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslva i istovremeno pozvala francusku ambasadorku Florans Robin u ministarstvo.

Zaharijeva je u saopštenju istakla da su Makronove reči uvredljive i neprihvatljive.

Ona je dodala da ne razume razlog za takvu izjavu francuskog predsednika i ocenila da je verovatno reč o nekim unutrašnjim političkim problemima, prenosi BTA.

Zaharijeva je izrazila uverenje da će ovaj nesporazum biti rešen diplomatskim putem.

Zamenik premijera i ministar odbarane Bugarske Krašimir Karakačanov takođe je reagovao na Makronovu izjavu.

On je na Fejsbuku napisao da je to “još jedan primer arogancije koju demonstrira jedan od aktuelnih lidera nekadašnje Antante” i istakao da je ona neprihavatljiva i uvredljiva sa diplomatskog gledišta.

– Kategorički se protivim takvim pokušajima da se Bugarska diskredituje i da se gaze prava bugarskih građana. Bivše kolonijalne sile treba da se suoče s nasleđem svoje bivše vladavine – napisao je Karakačanov.

4 COMMENTS

  1. i mene jednom u evropi bugari majstorski pokradose o 1000. evra, ne pisah bugarskoj notu nego razumedoh da se svaka skola placa, zaobici pa putem svojim nastaviti, a sto se tice onih iz gvineje i obale slonvace i madam brigit i gosn. makaronac znaju o cemu pricaju, poucen gore opisanom skolm moram da im verujem, jeftinije je, a Srpsko bugarsko prijateljstvo necu ovde da pominjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here