pixabay.com

Bugarske vlasti proglasile su dvojicu ruskih diplomata “personama non grata”, a ruskom ambasadoru u Sofiju su o tome uručene note u bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova.

– Ruski ambasador u Bugarskoj pozvan je u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde su mu uručene note kojim se diplomata ambasade proglašava personom non grata, a nepoželjnom osobom proglašen je i službenik trgovinske misije u skladu sa Bečkom konvencijom – navela je ambasada Rusije u Bugarskoj, ističući da je to učinjeno bez priloženih dokaza koji bi potvrdili da njihove aktivnosti nisu bile u skladu sa njihovim statusom.

Rusija, poručuju iz ambasade, zadržava pravo da preduzme recipročne mere, prenosi Tass.

Za sada nije poznat rok do kog ruske diplomate treba da napuste zemlju.

Ranije danas bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva je najavila da će njena zemlja verovatno proterati dvojicu ruskih diplomata zbog optužbi za špijuniranje.

– Dobili smo pisma tužilaca sa optužbama. Preduzećemo akcije koje smo u obavezi da preduzmemo i verovatno ćemo ih proglasiti za “persona non grata – rekla je Zaharieva.

Zaharijeva je rekla da će zbog toga pozvati ruskog ambasadora.

Tužioci su saopštili da su Rusi uključeni u špijunažu, ali da im se zbog diplomatskog imuniteta ne može suditi.

1 COMMENT

  1. Sve po nalogu “prijatelja i zastitnika”. Tako je to kad ga “izaberes” pa moras da ga slusas. On odredjuje gde ces kupiti gas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here