“SAD ne poseduju instrumente da zaustave izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu”, uverena je bugarski ekspert za ekonomiju Nina Djulgerova, piše list “Trud”.

Ekonomista je naglasila veliku važnost kontrole energetskog tržišta radi širenja političkog i ekonomskog uticaja, ali je naglasila da SAD nikako ne mogu da utiču na završetak gasovoda “Severni tok 2” i “Balkanski tok” (produžetak “Turskog toka”).

– Rusija će završiti “Severni tok 2”. Amerikanci su nemoćni, jer ne mogu da predlože alternativu – konstatovala je Djulgerova.

Ona je dodala da Bugarska želi mirne i jasne odnose sa Rusijom, a da sa druge strane, SAD žele da povećaju napetost između Moskve i Sofije.

Podsetimo, “Balkanski tok” je nastavak gasovoda “Turski tok” preko teritorije Bugarske. U zvaničnim dokumentima se navodi da je to objekat “širenja infrastrukture za transport gasa kompanije ‘Bulgartransgaz’ paralelno sa severnim, magistralnim gasovodom do bugarsko-srpske granice”. Za izgradnju gasovoda bio je zadužen konzorcijum “Arkad”, koji čine arapske i italijanske kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here