commons.wikimedia

Bugarski evroparlamentarac Andrej Kovačev pozvao je danas predsednika i premijera Severne Makedonije, Stevu Pendarovskog i Dimitri Kovačevskog, da pokažu više sluha za probleme Bugara u ovoj zemlji i istakao da se zvanična Sofija zalaže za što skorije članstvo Makedonije u Evropskoj uniji.

– To je ono na čemu mi radimo i zato je bugarsko predsedavanje Savetom EU imalo za cilj da ubedi naše partnere da integracija zemalja Zapadnog Balkana treba da se desi što je pre moguće. Uz rat u Ukrajini i propagandni rat u Bugarskoj i u zemljama Zapadnog Balkana, to je izuzetno važno, proevropske snage moraju biti podržane – rekao je Kovačev u Evropskom parlamentu.

Bugarski evroposlanik i izvestilac EP za Severnu Makedoniju Ilhan Ćučuk istakao je potrebu promene makedonskog Ustava.

– Dok se ne promeni Ustav i svi akteri makedonskog društva – Bugari, Hrvati i Crnogorci – ne budu uključeni u glavni dokument zemlje, biće veoma teško ići putem evropeizacije – rekao je on.

Predsednik Građansko-demokratske unije Petar Kolev zatražio je od nadležnih da otkriju one koji, kako je naveo, rade na produbljivanju spora između Bugarske i Severne Makedonije.

– Očekujem od nadležnih makedonskih institucija, poput Obaveštajne agencije, predsednika države, koji kontroliše ta tela, da saopšti njihhova imena, – ko su i ko ih finansira – rekao je Kolev, preneli su skopski mediji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here