commons.wikimedia/KGyST
MiG-29 (Foto: Ilustracija)

Atlantski savet Bugarske pozvao je vlasti zemlje i istražne organe da razmotre mogućnost “ruskog traga” u incidentu sa bugarskim lovcem MiG-29 koji se srušio u Crno more, a poziv je usledio nakon pisanja bugarskog portala “Faktor” o čipovima koje su Rusi navodno ugradili u stare sovjetske avione.

“Da li postoji ruski trag u incidentu? Verzije su različite, u ovoj fazi je neophodno razmotriti sve moguće. Zato pozivamo da se u istragu uključe i saveznici i partneri”, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Objava Atlantskog saveta usledila je nakon članka informativnog portala „Faktor“ u kome se navode moguće verzije incidenta s avionom MiG-29: gubitak orijentacije pilota noću, prijateljska vatra, eksplozija aviona zbog neispravne rakete.

Portal je posebnu pažnju posvetio mogućoj umešanosti Rusije u incident – navodno je razlog pada aviona mogla biti nekvalitetna popravka koju je vršio proizvođač – ruska vazduhoplovna korporacija „MiG“ ili akcije ruskih vojnika.

Kako navodi „Faktor“, svi su „odavno upoznati sa tim“ da ruski izviđački avioni lete previše blizu vazdušnog prostora Bugarske.

“Mogućnosti su dve: ili je nepoznati avion izveo zlonamerne akcije protiv našeg aviona MiG-29, ili je tokom vežbe gađanja avion koji je leteo u blizini pomislio da ga gađaju i odgovorio na vatru fatalnim napadom”, piše portal.

Međutim, postoji i prilično „egzotična“ verzija incidenta koja je na ivici „teorije zavere“, piše „Faktor“. Pozivajući se na izvore u „vojnim krugovima“, u članku se govori o čipovima koji se postavljaju u američke avione F-16, a koji omogućavaju da letelica eksplodira ukoliko se nađe u zarobljeništvu neprijateljskih snaga. Razlog toga je skrivanje tehnologije i borbenih sposobnosti.

“Neki tvrde da je ruska strana prilikom remonta starih sovjetskih aviona ugradila sličan tajni čip koji može biti aktiviran ukoliko se letelica usmeri protiv ruskih vojnih snaga ili objekata. To objašnjenje uopšte nije nelogično, jer je u vojnoj doktrini Ruske Federacije NATO definisan kao neprijatelj i protivnik, uključujući i Bugarsku”, smatra autor članka.

Podsetimo, zasad nema zvanične verzije o razlozima pada aviona. Prema rečima ministra odbrane Bugarske Georgija Panajotova, avion i naoružanje su bili ispravni.

Bugarski MiG-29 srušio se 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe „Šabla 2021“.

2 KOMENTARA

  1. Verovatnije je da su ga Bugari namerno oborili kako bi sad mogli da mrljaju Rusiju. Kao neki NATO plan da zaustave rusku vojnu industriju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime