Youtube/Flight Video & Photo
Bugarski MiG-29

Oružane snage Srbije možda imaju veze s padom bugarskog MiG-29, smatra bugarski novinar i pisac Grigor Lilov.

Lilov iznosi tezu da je tog dana kada je pao avion možda došlo do incidenta u kojem su učestvovali srpski vojnici.

– Vojne vežbe srpske vojske u Bugarskoj, na poligonu nedaleko od grada Šabla, i verovatnoća da je naš MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi trebalo je da bude tema žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora. Ali, takve diskusije nije bilo. Sve stranke, mediji, komentatori ćute – napisao je on na Fejsbuku.

Tokom taktičkih vojnih vežbi „Šabla-21“ u Crnom moru u Bugarskoj 9. juna pao je lovac MiG-29, a pilot je poginuo. Uzrok pada i dalje nije utvrđen. U vojnim vežbama 4. juna su u Bugarsku došli i predstavnici srpske vojske.

Bugarski novinar je takođe rekao da rusko-srpski odnosi treba da izazivaju zabrinutost u Bugarskoj. Takođe, izrazio je i zabrinutost zbog toga što Bugarska dozvoljava da se njen vazdušni prostor koristi za isporuke ruskog oružja Srbiji, uprkos embargu koji je uveden protiv Rusije.

– Onima koji sebe nazivaju ‘patriotama’ i trpe rusko-srpske odnose, kažem: Srbija je drugi glavni geopolitički protivnik Bugarske. Srpsko naoružanje je ionako koncentrisano duž naših granica da bismo im stvarali dodatno pogodne uslove – isporuke datog naoružanja preko naše teritorije, vežbe na našem poligonu sa našom vojskom da uče kako još lakše da ih pobede – dodao je on.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here