EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Bugarski predsednik Rumen Radev obratio se stanovništvu povodom Dana bugarske vojske. Šef države zahvalio je pripadnicima Oružanih snaga na njihovoj profesionalnosti i posvećenosti.

Radev je rekao da je vojska konačno krenula putem modernizacije nakon decenija tokom kojih je preživljavala eksperimente i smanjenja. On je skrenuo pažnju na činjenicu da odluka o nabavci novog naoružanja ne sme da ostane samo u rukama političara.

– Nabavka novog oružja je izuzetno potrebna, ali mora se odvijati u skladu sa racionalnim i jasnim kriterijumima i procedurama i jedinstvenim pristupom svih rodova vojske. Stoga odluke o našoj nacionalnoj bezbednosti ne smeju ostati samo u rukama političara. Modernizacija je skup, složen i sveobuhvatan proces, ali je u suštini ovog procesa pre svega čovek – njegova profesionalna priprema, razvoj karijere i socijalni status – naglasio je bugarski predsednik.

Radev je ranije više puta kritikovao kupovinu američkih aviona F-16: tender u kojem su učestvovali i italijanski „Jurofajter“ i švedski „Gripen“, predsednik je nazvao trijumfom lobiranja  i obratio pažnju na činjenicu da će američki avioni koštati mnogo više nego što je vlada prvobitno bila spremna da potroši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here