Bugarski skulptor: Prelazak na stranu antifašista – crni dan u istoriji Bugarske (VIDEO)

sputniknews.com, Vestionline
2
youtube.com/Andreй Vrabčev

Bugarski skulptor Andrej Vrabčev je u znak protesta zbog istorijskog događaja koji se dogodio 9. septembra 1944. godine u zemlji u Doktorskoj bašti u Sofiji obojio vodu u krvavo crvenu boju i pored stavio platno sa natpisom „Srećan praznik, nezahvalnici“, prenose bugarski mediji.

Devetog septembra 1944. godine u Bugarskoj se dogodio državni udar, usled čega je zemlja, koja se nalazila na strani Nemačke u Drugom svetskom ratu, prešla na stranu bloka koji se borio protiv nacista. Do 1990. godine taj dan se obeležavao kao nacionalni praznik. U nekim izvorima događaj se naziva i socijalističkom revolucijom.

Autor „dela“, skulptor Andrej Vrabčev ne smatra da je njegov postupak vandalistički. On je rekao da se sa državnim udarom u zemlji pojavilo mnogo onih koji su činili zločine, skrivajući se iza ideje antifašizma.

– Mnogi su ubijeni, oduzimana je imovina bez suda i izrečenih presuda. Nemoguće je da se u društvu čitave grupe ljudi kriju iza maske antifašizma. Ovde nema vandalizma, umetnost ne treba da plaši. Moj stav je više moralan, nego politički – rekao je Vrabčev za bugarske medije.

On je dodao da svojim postupkom želi da podstakne građane da se zamisle nad događajima iz tog perioda.

– Nikoga ne želim da uvredim, želim da ih podstaknem na razmišljanje. Prošlo je dovoljno vremena da možemo da ocenimo događaje i da se ne osećamo kao da nas optužuju – rekao je on.

Prema rečima Vrabčeva, to nije praznik, nego crni datum u istoriji Bugarske.

– Dok ne dobijemo pravi odgovor, u društvu neće doći do pomirenja, kojem stremimo 30 godina – ocenio je on.

Bugarski korisnici Fejsbuka su prokomentarisali taj događaj. Jedan od korisnika je napisao da i on negativno doživljava 9. septembar, ali da postupak Vrabčeva smatra vandalističkim.

– Takva manifestacija vandalizma je odvratna. I ja smatram da je 9. septembar tragičan datum u bugarskoj istoriji, ali takav antikomunizam izaziva gađenje – prokomentarisao je Javor Dačkov.

Podsetimo, nedavno su vandali u Sofiji ponovo prefarbali spomenik sovjetskoj vojsci.

Devetog septembra u Sofiji se otvara izložba, koja je posvećena 75. godišnjici oslobađanja Istočne Evrope od nacizma.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je prošle nedelje saopštilo da ne negira doprinos SSSR-a u pobedi nad nacizmom, ali i da apeluje da se ne zatvaraju oči na „represiju dugu pola veka“ i da se ne podržavaju „sumnjive istorijske teze o oslobađanju“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je bugarske kolege da ne prepisuju istoriju.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here