EPA/Vasil Donev
Krasimir Karakačanov

Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila “beznačajna kneževina”, želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal “Zum”.

– Srbi su još pre oslobođenja Bugarske (od Osmanlija) imali planove za asimilaciju Bugara u Makedoniji i Bugara koji žive na teritoriji današnje Bugarske. Pogledajte srpske karte iz 19. veka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora – sve su navodno bili Srbi – rekao je Karakačanov.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je on.

– On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima – istakao je Karakačanov.

“Između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo”

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja.

– Što se tiče trenutne situacije, Albanija je od Severne Makedonije daleko više uznapredovala u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno – precizira vicepremijer.

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

– Naprotiv, uvek smo stradali od politike koju je vodio Beograd i ambicije Beograda da postane hegemon na Balkanu i da stvori etnički čistu srpsku imperiju – kaže Karakačanov.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interese su smešne, konstatuje Karakačanov.

– Zar sam ja predložio da se srpski jezik uči u makedonskim školama? Ili gospodin Zaev? Zar sam ja predložio da dan Svetog Save bude nacionalni praznik u Severnoj Makedoniji? Ja ili gospodin Zaev? Zar ja naređujem da se gradi srpski kulturni centar u Skoplju? To je prosto smešno. Lopov viče “drž’te lopova”. Naslednici srpske politike u Makedoniji govore da Bugarska, koja je štitila svoje interese, navodno promoviše rusku politiku. Gluposti! – zaključio je vicepremijer.

25 COMMENTS

  1. Kada dokaze Vice premijer kako je moguće da su Bugari prepravljali srpska prezimena na grobljima sirom Bugarske iz” Ić” u ov i to i dan danas postoji,i kada. Prikaze barem 20 vladara Bugarske imenom i prezimenom od 10 veka ,onda moze da govori o bugarskoj naciji.Zdrav bio pa dokazao.

  2. Dok su Srbi stajali na braniku otadzbine i svojim kostima tupili sablje turskih okupatora Bugarski kralj po tom pitanju nije uradio nista. Niste nikada ucestvovali u oslobadjanju iako vam je to jako tesko da prihvatite. Srba i Engleza je bilo isto a danas ih ima 10 puta manje jer su dali svoje zivote da zastite evropu i njenu kulturu od muslimanske najezde. Tolko dragi Bugari o istoriji..

  3. Kakve gluposti,ovaj kao da je skolovan u NDH ili Berlin iz vremena hitlera.Zna li koju slavu slavi,sigurno ne ali hoce bugarizaciju Makedonije i dela Srbije.Odakle su bre dosli bugari.Pola ih je bugarizovanih Srba

    • Bugarska je drzava vec 1300 godina ,a S.Makedonija ce gledati EU samo na geografskoj karti ,pogotovo sada kada pokusava da svadja Bugarsku i Srbiju.Jedna bugarka?

  4. Ajde bre prestanite više da se glupirate kao deca – ko je gde bio i ko je šta bio! Nama je sa Bugarskom potrebna saradnja danas a ne da se vraćamo 500 godina u prošlost. Šta mi imamo od vraćanja u prošlost?

    • Braco Srbi i danasnji Bugari! Stari Grci su stanovnike Sofije zvali šopima! Ko su bili šopi nego srpsko pleme,
      Besi,šopi,Triballi i jos mnogi su bili Tračanska( Srpska Plemena)
      Tada smo bili podeljeni samo po regionima kao sto su Mezija Superior i Danasnja Bugarska je Bila Mezija Inferno! Istorijske karte do pokazuju isto. A Tartari – Bugari koji su dosli na Balkan danas vicu da su svi nastali od njih ,i Makedonci i Srbi… Bugari vi ste sa Kavkaza,tuzno je sto neznate svoje poreklo!

  5. Boze ,sta sve isprica ovaj Krasimir ( K K ). Ko ce sad ‘ da vas trpi, od kako ste usli u EU ? Mislite da ste pametni , vredni , materijalno dobro situirani ? Ne , usli ste samo zbog geostrategijskih interesa USA . Svi cemo uci , ali na transparentan nacin . A, tada cemo se takmiciti . Mnogo se velikim osecatei visokim . A, ne primetiste mozda , da ne zivite megju Pigmejima ?

  6. У историју било лудака, биће их још, као овај.аа

  7. Žao mi je b.bugarina upetljao se u istoriju kao pile u kučine.Kod nas kažu bolje pametno ćutat nego se isticat sa neznanjm i glupostima.Bog ti pamet prosvetlio.

  8. Mogu da budu clanica EU ali pameti im nedostaje, bili i ostali isti dupelisci, uvek su se klanjali jacem ne prijatelju, nemaju ljudskosti ni morala, trecinu bugarske cine turci, drugu trecinu srbi I njih ja trecina, za vreme todor zivkova ko nije promenio prezime morao da bezi I kuca ma se rusila, I dan danas slade se bugari kako su turci preko noci naucili da plivaju, toliko o njihovoj hrabrosti I istoriji, neka pogleda mape gde su bugari bili u 12 veku, iznad rumunija u brdima

  9. Koliko smeća rečeno na jednom mestu i od nekoga ko je neko u nekoj državi, koja nam dođe još od Balkanskih ratova. Naravno da nisu imali sukobe sa Albancima kada je Makedonija izmedju njih tampon zona i kada na veliko rade belo sa Albanijom i misle da mi to neznamo.

  10. Braco Srbi i danasnji Bugari! Stari Grci su stanovnike Sofije zvali šopima! Ko su bili šopi nego srpsko pleme,
    Besi,šopi,Triballi i jos mnogi su bili Tračanska( Srpska Plemena)
    Tada smo bili podeljeni samo po regionima kao sto su Mezija Superior i Danasnja Bugarska je Bila Mezija Inferno! Istorijske karte do pokazuju isto. A Tartari – Bugari koji su dosli na Balkan danas vicu da su svi nastali od njih ,i Makedonci i Srbi… Bugari vi ste sa Kavkaza,tuzno je sto neznate svoje poreklo!

  11. Bugarska je drzava vec 1300 godina ,a S.Makedonija ce gledati EU samo na geografskoj karti ,pogotovo sada kada pokusava da svadja Bugarsku i Srbiju.Jedna bugarka?

  12. nisu ludi da ne primete kad ih neko kolje.
    Ceo Balkan se trese jer mrtvi Srbi traže nedobijenu pravdu.
    Ceo Balkan leži na kostima pobijenih Srba.

  13. А зашто ја кад одем на Охрид и купим македонске новине разумем све од прве до последнје речи.А зашто ја,Бугаре скоро ништа не разумем?Не знам.

  14. Bugari i Albanci su se gde god i kad god su se susreli klali.. Albanci su bili u Otomanskoj državi perjanici islamskog poimanja sveta… Krajem 19. i početkom 20 veka bugarske komite i albanska plemena su se klali u celoj Nakedoniji, gdće su Sloveni bili većina.. Od Lerina, do Kavale Pa na sever.. Normalno i protiv Grčkih pobunjenika, te protiv Vlaha, Albanaca kao razbojnika ali i Albanaca u turskoj regularnoj armiji… Tamo se nije znalo ko kome pali sela, kolje i sl… DOBAR DEO Makedonac se izjašnjava kao Bugari… Posle su se sukobljavaju i u Prvom i u Drugom svetskom ratu.. Inače istočna Bugarska etnički i ne pripada Bugarskom narodu.. Od toga da su imali slave, pa do toga da se nisu osećali Bugari a..

  15. Ovi komentari su od strane centrale sada pali na Krasimira,da napadne Srbiju.
    Da vidimo samo kada će iz Rumunije da dođu napadi.
    Već primenjena metoda sa Rusima,prvo Baltičke zemlje,Poljska,Ukraina…
    UH ŠTO NE PUKNE TREĆI SVETSKI RAT DA SVE IDE U MATERINU!!!

  16. Kan Asparuh je stvorio Bugarski entitet na Slovenskom prostoru.Na tom prostoru ziveli su zapadno od reke Iskar Tribali,istocno Mezi do Crnog mora.Juzno od pomenutih ziveli su Tracani.Genetska istrazivanja kazu sledece :Turski vladari pocev od loze Osmana pa preko Murata I nadalje nosioci su R1a haplogrupe.Turkijski ratnici u koje pripadaju i Blgari kada su poceli da osvajaju prostore na koje se i dan danas nalaze vec su bili izmesani sa stepskim ratnicima R1a haplogrupe,pa se stanovnistvo koje nosi R1a u Bugarskoj ne moze dovoditi u vezu dali su bili na prostoru Ili nisu u vreme dolaska Bugarskog kanganata.Ali nosioci haplogrupe I2 je oko 30 procenata u sadasnjem stanovnistvu Bugarske,sto se tice muske strane i y hromozoma,ako sudimo po zenskoj mitohondrijalnoj dnk sekvenci,daleko je veci procenat stanovnistvu koji direkno poticu od Tribala,Meza kao i Tracana koji su bili mesavina I haplogrupe i E mediteranskog naroda.Tribalima su Grci dodali prefiks T,inace oni su sami sebe zvali Srbali.Ko su Bugari kada u svojoj dnk sekvenci vecine,nose isti genetski material kao i mi Srbi.Bespotrebno je raspravljati i nametati nacionalnost manjine.Mi smo Srbi- Tribali vecinom kao i svi ostali Balkanski narodi.Umesto da se slozimo jednom zasvagda da su Srbi,Hrvati,Bugari,Makedonci,Bosnjaci i velika vecina Rumuna rod rodjeni,mi nasedamo na Becko- Berlinske izmisljotine da smo razliciti.Rod smo rodjeni u 80 procentnom sastavu.Balkansko poluostrvo zvalo se Helm jos iz antickih vremena.Perun sin Svaragov,kao i Veles i Triglav bila su nasa Bozanstva.Otkad nisu mi smo robovi crnog plemstva razjedinjeni u sto naroda.Sve dok se budemo prepirali da smo razliciti robovacemo slabijima.1054 su nas dodatno razjedinili podelom hriscanstva.Konstantinu se ukazao krst iz sna,jedan covek jedna volja.Visevekovni centar Tribala Nais nestaje radja se Carigrad.Ohrid se rusi Aleksandrova kruna nestaje.Carigrad i Vatikan daju krune poslusnima a isti ti grade nove nacije,svako bi da bude kralj,car,makar i delicu mocnog naroda.Pohlepa za izmisljenom krunom.Nasa se kruna nalazi u nama samima.Nasa je kruna zajednicka, satkana u dnk- lancu,oslobodimo te lance,oslobodimo iskonsku svetlost zarobljenu pohlepom i pozudom obicne krune laznih vladara, lazne materijalne koristi sto sile tame lazno daruju.DNK nam je poslednji obruc odbrane.Ako nam i to uzmu deca Svaragova postojati nece.Budimo svoji i niciji i svako ce imati svoju krunu satkanu od svetlosti.Kad nisam niciji rob, na svojoj glavi imam svoju najskuplju krunu univerzuma.Carstvo univerzuma lezi u nama.Ziveo Helm.

  17. Kad su Bugari bili u kod nas u Svilajncu Srbi nisu smeli da govore Srpski, samo toliko o demokratiji i dobrim namerama Bugara. Bolje bi bilo da vicepremijer uzme neko psihoterapeuta da mu pomogne da kontroliše svoje mentalno stanje. Da ne gura svoj narod u nove probleme kojih previše imamo svi mi na Balkanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here