commons.wikimedia/Violetova
MAKEDONSKI ALBANCI OŽIVLJAVAJU IDEJU "ALMAKOS": Skoplje, prestonica Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani istakao je danas, povodom zvaničnog preuzimanja predsedavanja OEBS-u, da će predsedavanje Skoplja imati za fokus dobrobit građana.

Osmani je, na sednici Stalnog saveta OEBS, predstavio prioritete predsedavanja Severne Makedonije, ističući da je vođenje ove institucije velika čast, ali i težak zadatak.

– Godina pred nama nije manje izazovna. Agresija Rusije na Ukrajinu i dalje traje, a njene posledice osećaju ne samo građani u toj zemlji, već i šire – naglasio je on.

Ukazao je da je poverenje u međunarodnoj zajednici poljuljano.

– Naš je zadatak da reagujemo u korist građana, koji traže našu podršku. OEBS je osnovan radi građana – podsetio je Osmani.

Istakao je da su zemlje potpisnice Helsinške povelje, na osnovu koje je osnovan OEBS, bile motivisane političkom voljom da u korist građana intenziviraju odnose i doprinesu većoj bezbednosti.

OEBS, prema njegovim rečima, ima obavezu i kapacitete da zaštiti interese građana.

– Pitanje je da li imamo snažnu volju da prevaziđemo izazove po bezbednost, mir i stabilnost. Odgovor na to treba da daju sve članice OEBS. Naš plan za 2023. je da podstaknemo duh saradnje – naglasio je on.

Osmani je, s tim u vezi, rekao da je neophodno brzo usvajanje budžeta, kao i da principi OEBS ne smeju biti samo prazne reči.

– Moramo reči pretvoriti u dela i obezbediti funkcionalnost OEBS-a – podvukao je on.

Osmani je naglasio da Ukrajina ostaje prioritet za OEBS, i da agresija mora stati.

– Svesni smo da postoje i druge krize širom regiona koji pokriva OEBS. Regionalna nestabinost i potencijal za nove konflikte zahtevaju našu pažnju – rekao je on.

Kao zemlja domaćin misiji OEBS, kazao je, Severna Makedonija može da govori samo o koristi njenog rada. Kazao je da će Severna Makedonija raditi na promociji, podršci i jačanju rada OEBS na terenu.

– Naša organizacija je danas potrebnija nego ikada – naveo je Osmani.

On je istakao da, pošto će fokus makedonskog predsedavanja OEBS-u biti na građanima, planira imenovanje specijalnog izaslanika za civilno društvo.

– Demokratiji je potrebno snažno i glasno civilno društvo – podvukao je Osmani.

Severna Makedonija je, kaže, spremna da preuzme svoj deo odgovornosti, i privilegija joj je da može da služi kao predsedavajuća OEBS-u.

Svoj govor završio je citatom majke Tereze: “Strahujemo za budućnost jer danas gubimo vreme”, i pozvao sve zemlje članice da rade zajedno na boljoj budućnosti za građane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here