Vesti
Nezapamćene poplave u Zapadnoj Australiji

Posle višemesečnih poplava u Viktoriji, Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, a zatim i kritičnih plavljenja u Južnoj Australiji i Severnoj teritoriji, na udaru vodenih bujica našli su se i delovi Zapadne Australije.

Bivši tropski ciklon Eli doneo je obilne padavine i rekordne poplave u region Kimberli u Zapadnoj Australiji. Reka Ficroj je u utorak ujutro bila iznad 15 metara, što je 1,5 metara više od prethodnog rekorda.

Kuće i poslovni prostori u ovoj oblasti su poplavljeni, ljudi su evakuisani, a životinje su bežale na potezu od Ficroj Krosinga do Bruma, gde je nevreme stiglo u sredu.

Državna vlada Zapadne Australije proglasila je vanrednu situaciju i izdala preporuku stanovništvu u blizini Ficroj Krosinga da se evakuiše ukoliko je to moguće.

Voda koja se izlila preko mosta Ficroj Krosing Bridž oštetila je njegove stubove, a okolni putevi su takođe pod vodom i zatvoreni su za saobraćaj.

– Mislim da niko nikada nije pomislio da ćemo videti vodu kako teče preko mosta. Stanje je užasno – rekao je komesar vatrogasne i hitne službe Daren Klem.

Prema rečima Klema, reč je o prirodnoj nepogodi kakva se dešava “jednom u 100 godina“, naglašavajući da je dostavljanje neophodnih zaliha namirnica u poplavljenu oblast značajno otežana.

U utorak je Biro za meteorologiju (BOM) upozorio na intenzivne padavine, jake vetrove i bujične poplave. Saopšteno je da su mogući vetrovi maksimalne brzine od 100 kilometara na sat, što nastale poplave čini još više opasnim.

Džejms Ešli iz Biroa kaže da je pala “neverovatna količina vode“ i da Eli ima potencijal da ponovo preraste u ciklon ako stigne do otvorenog okeana.

Ministar za hitne službe Zapadne Australije Stiven Doson rekao je da je zabeleženo 18 poziva za pomoć.

– Nalazimo se u opasnoj situaciji koja se brzo menja i očekuje se još kiše u narednih nekoliko dana – upozorio je Doson, poručujući stanovništvu regiona Kimberli da vode računa o sebi i svojim porodicama i da redovno prate internet stranicu hitnih službi.

Doson je takođe poručio svima koji su planirali putovanje u ovaj region da dobro razmisle pre nego što se odluče na put.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here