Tanjug/AP
Protest poljoprivrednika u Briselu

Poljoprivrednici su demonstrirali na više mesta u Evropskoj uniji, zahtevajući od vlasti da deluje u vezi sa više zahteva počev od garantovanja fer i stabilnih cena njihovih proizvoda do regulisanja nelojalne konkurencije iz inostranstva.

Oni su protestovali tako što su blokirali granični prelaz između Poljske i Nemačke, gađali policiju u Briselu flašama i balegom, a farmeri su se demonstrirali i u Madridu, preneo je Rojters.

Ministri poljoprivrede iz čitave Evropske unije obećali su danas da će učiniti više na smanjenju birokratije i pomoći poljoprivrednicima na sastanku u Briselu, gde su se okupili da razgovaraju o krizi u tom sektoru nakon višenedeljnih protesta.

Farmeri su protestovali u Briselu, jer, kako kažu, Evropska unija ne sluša njihove zahteve, pre svega, kada je reč o pravičnim prihodima.

Dodali su da “proizvode hranu, ali ne zarađuju za život, prvenstveno zbog sporazuma o slobodnoj trgovini i zato što su prodajne cene ispod cena proizvodnje”.

Policija je u Briselu danas pucala iz vodenih topova na demonstrante, koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora zakrčilo delove belgijske prestonice, nedaleko od zone u kojoj su se sastajali ministri.

Učesnici protesta gađali su policiju i balegom, pomorandžama i dimnim bombama, a jedan poljoprivrednik je put prekrio slamom, prenosi Brisel Tajms.

Na protestu u Madridu, farmeri iz cele Španije duvali su u pištaljke, zvonili i udarali u bubnjeve, pozivajući EU da olabavi propise i odustane od nekih izmena svoje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) subvencija i drugih programa.

U Poljskoj su farmeri, gnevni zbog jeftinog uvoza iz Ukrajine u EU, koja je pre dve godine ukinula carine na ukrajinski izvoz, blokirali autoput na graničnom prelazu sa Nemačkom.

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a konkretno danas fokus je na sporazumu Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na tržištima drugih.

Farmeri traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here