pixabay.com

Nemački parlament (Bundestag) prihvatio je paket Vladinih mera za pomoć ekonomiji zbog šteta nastalih pandemijom koronavirusa vredan 750 milijardi evra.

Za paket mera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Nemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svetske finansijske krize 2008. godine.

Ignorisanje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili vanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih, a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans budžeta za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi evra.

Dodatno je nemačka Vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi evra u obliku kreditnih garancija i sredstava za eventualnu nacionalizaciju firmi koje su zbog pandemije zapale u finansijske teškoće, prenosi Al Džazira.

Mere, osim pomoći kompanijama u obliku kreditnih garancija predviđaju i direktnu finansijsku pomoć malim i samostalnim preduzetnicima kao i dodatnu finansijsku podršku zdravstvu. U paket mera spada i zaštita podstanara koji zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa nisu u stanju da plaćaju stanarinu.

Zastupnici su izglasali i meru prema kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mera vezanih za korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao da odobri i dom saveznih zemalja – Bundesrat.

1 KOMENTAR

  1. u ovom paketu ce prvo dobiti nemci i mrvicu ce dobiti stranci…..znaci stanac ovde stranac u svojoj maticnoj drzavi…jbg.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime