EPA/Hayoung Jeon
Nemački vojnici

Nemačka vojska jedva je opremljena za odbranu od napada sve složenijim borbenim bespilotnim letelicama, pokazala je analiza istraživačkog centra Bundesver nakon ispitivanja međunarodnog tržišta i sukoba oko regijona Nagorno-Karabah prošle godine.

– Da se ​​izrazim vrlo drastično. Da je Bundesver morao da se bori protiv Azerbejdžana u ovom konkretnom sukobu, teško da bi imao šanse – rekao je potpukovnik Mihael Karl, stručnjak za moderno ratovanje i nove tehnologije iz Nemačkog instituta za odbranu i strateške studije (GIDS).

On je naveo da imajući u vidu sisteme oružja koji su korišćeni, poput borbenih bespilotnih letelica i bespilotnih letelica kamikaza, nemačka vojska ne bi bila u stanju da se adekvatno odbrani.

Prošle godine Azerbejdžan je povratio delove teritorije Nagorno-Karabaha koji je početkom devedesetih izgubio od Jermenije, velikim delom zahvaljujući dronovima.

Karl je istakao da su Bundesveru da bi preživeo savremeni sukob potrebne tehnologije koje Nemačka u osnovi poseduje, ali koje se ne koriste u vojsci, poput zvučnih sistema ili mogućnosti ometanja.

On je dodao da takozvane bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu, ili bespilotne letelice kamikaza, koje su naoružane eksplozivima i koriste se za praćenje i napad na ciljeve, predstavljaju novi, perfidniji razvoj tehnologije dronova.

Upozorio je i da je tehnologija za preusmeravanje komercijalne bespilotne letelice u borbenu široko dostupna – uključujući i za teroriste.

– Ne radi se samo o zaštiti naših vojnika i žena od dronova, već i o zaštiti civilnog stanovništva – dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here