EPA-EFE/Lukasz Gagulski
Vakcina

Posle prva dva slučaja novog soja virusa korona, takozvana omikron varijanta otkrivena je kod još troje putnika koji su doputovali u Australiju iz zemalja južnoafričkog regiona.

Genomskim sekvenciranjem uzoraka, ustanovljeno da je su još dve osobe u Sidneju i jedna u Darvinu, došle preko Johanesburga, odnosno Singapura zaražene mutacijom virusa, koja je proteklih dana izazvala veliku zabrinutost širom sveta.

Svih pet do sada pozitivnih na omikron su potpuno vakcinisani i nemaju simptome, ali su odmah po dolasku smešteni u specijalne karantinske smeštaje, gde će provesti najmanje narednih 14 dana.

Takođe, svi drugi putnici na povim letovima smatraju se za bliske kontakte zaraženih i određena im je obavezna kućna izolacija, takođe u trajanju od dve sedmice.
Savezna vlada je reagovala odmah nakon saznanja da su u zemlji zabeleženi prvi slučajevi zaraze omikron varijantom. Ministar zdravlja Greg Hant je zatražio od Nacionalnog savetodavnog tela za imunizaciju (ATAGI) da preispita prethodnu preporuku o primanju dodatnih, buster doza vakcina protiv kovida najmanje šest meseci nakon revakcine.
On je naglasio da je država spremna za skraćivanje roka i da na raspolaganju ima dovoljne zalihe cepiva.

– Kao i uvek, dozvolićemo da ATAGI postupa nezavisno i nastavićemo da pratimo njihove preporuke. Ali, ono što je važno, imamo spremne zalihe vakcina ukoliko stručnjaci predlože promene važeće odluke, tako da ćemo odmah moći da krenemo u široku primenu bustera – rekao je Hant i dodao da je Australija uz Izrael jedna od malobrojnih zemalja sveta koja je već odobrila program dodatne vakcinacije za celokupnu populaciju stariju od 18 godina.
Ministar je pozvao sve da budu mirni po pitanju novog soja virusa, rekavši da je “Australija spremna da se suoči sa novom varijantiom korone ukoliko infekcija počne da se širi unutar zajednice”.

Hantovu ideju ubrzavanja buster doza podržalo je i Australijsko medicinsko udruženje (AMA), koje je u saopštenju navelo da je “pojava omikron varijante naglasila potrebu za agresivnijim sprovođenjem programa buster vakcina”, kao i za osposobljavanjem mreže namenskih karantinskih ustanova.

Zanimljivo je da ove preporuke stižu iako još nije poznato da li postojeće vakcine protiv kovida deluju na omikron varijantu. Za sada je takođe poznato da se kod zaraženih ovim sojem virusa uglavnom primećuju blagi simptomi i lakši oblici bolesti.
Međutim, nadležni kažu da to lako može da se promeni za svega nekoliko nedelja, pošto ova varijanta virusa ima veliki boj mutacija.

U Australiji je do sada buster dozu vakcine primilo 415.000 ljudi, od oko pola miliona koji trenutno imaju pravo na dodatno cepivo.

Odloženo otvaranje za 15. decembar

Danas bi trebalo da se održi vanredna sednica Nacionalnog kabineta, na kojoj će savezni premijer i premijeri država i teritorija razgovarati o odgovoru Australije na omikron varijantu virusa.
Međutim, Savezna vlada je u ponedeljak uveče donela odluku da iz predostrožnosti pomeri otvaranje granica za inostrane studente i kvalifikovane radnike sa 1. decembra na 15. decembar. Takođe,  na snazi je privremena zabrana ulaska za sve putnike (osim državljana Australije), koji dolaze iz devet zemalja južnoafričkog regiona.
Ministar zdravlja Greg Hant je istakao da vlada neće oklevati da preduzme dodatne zaštitne mere na granicama ako bude bilo potrebno, ali kako je rekao, ” cilj je da Australija ostane bezbedno otvorena”. Dakle, ponovna zabrana putovanja za sada nije u planu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here