C. Gora kandidat za EU do kraja 2010?

0

Đukanović, koji se nalazi u poseti Rimu, rekao je i da rezervisanost nekih zemalja, naročito Nemačke i Holandije, prema pristupu Crne Gore EU, "predstavlja najpre rezervisanost povezanu sa konceptom proširenja Unije u celini u periodu krize evropskih institucija i svetske ekonomske krize".

 

Crnogorski premijer je u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA naglasio da "Evropa ne treba da potcenjuje potencijal balkanskih zemalja, zahvaljujući kojima bi mogla da dobije na ceni na međunarodnoj sceni". On je takođe podsetio da je perspektiva ulaska u Evropsku uniju, osnova za garanciju buduće stabilnosti u regionu Balkana, koji je tek nedavno izašao iz građanskog rata.

 

Premijer Crne Gore Milo Đukanović uveren je da će njegova država do kraja 2010. godine postati kandidat za ulazak u EU

 

Kada je reč o Srbiji, Đukanović je rekao da je "važno da Srbija traži svoju evropsku budućnost, a ne da ostane blokirana u izgubljenim bitkama prošlosti".

 

"Ako zamislimo Balkan kao voz koji ide ka Briselu, najjači element (Srbija) trebalo bi da bude lokomotiva, a ne da se zadovolji time da bude poslednji vagon, dajući Srbima lažne nade", posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, smatra Đukanović.

 

Đukanović je ocenio i da su odnosi između Podgorice i Beograda povrememeno napeti i u "senci" odvajanja Crne Gore na referendumu 2006, "s kojim se još nije pomirio veliki deo srpske populacije", kao i crnogorskog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova prošlog oktobra.

 

"Odlučili smo tako uzevši u obzir sve posledice…", rekao je Đukanović i dodao da je crnogorsko priznanje Kosova bilo "neizbežno".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here