Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da će 2020. biti godina rasta i još većeg broja stranih investicija, prenosi PKS portal.

– Trenutno se pregovora o privlačenju više od 50 novih investicija u privredu Srbije, čija bi realizacija trebalo da počne u ovoj godini – najavio je Čadež u novogodišnjoj izjavi.

Očekivanja srpske privrede u narednoj godini, po rečima predsednika PKS, mogu se sažeti u jednu reč – „rast“. Za dalji rast srpske privrede, Čadež ističe značaj najavljenog programa „Srbija 2025″ vrednog 14 milijardi evra, inicijative „Mali Šengen“ i izgradnje zajedničkog, regionalnog tržišta bez barijera, razvoja dualnog obrazovanja i nastavka digitalizacije.

Privrednici, kaže, u narednoj godini očekuju povećanje proizvodnje, izvoza, investicija, javnih i privatnih, kako stranih, tako i domaćih, izmene postojećih i donošenje novih propisa koji će dodatno unaprediti poslovni ambijent, a spremni su i na bržu digitalnu transformaciju preduzeća.

Pozitivna očekivanja potvrđuju i istraživanja stavova privrednika koje Komora sprovodi sa Republičkim zavodom za statistiku.

Da bi se u 2020. i narednim godinama obezbedio brži rast, osim realizacije novog investicionog ciklusa, potrebno je raditi na daljem fiskalnom rasterećenju privrede, smanjenju parafiskalnih nameta, uvođenju sistema subvencionisanja izvoza, otklanjanju barijera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu, digitalizaciji, obezbeđenju odgovarajućih kadrova potrebnih kompanijama, istakao je Čadež.

Predsednik PKS najavio je i nove inicijative za smanjenje ili ukidanje carina na uvoz pojedinačnih sirovina i poluproizvoda kako bi se snizile cene inputa i omogućilo kompanijama da jeftinije proizvode i budu konkurentnije.

U saradnji sa nadležnim institucijama PKS će raditi i na daljem otklanjanju problema na graničnim prelazima, u čemu je postignut napredak krajem prošle godine, kao i na inicijativi privrednika da se izmenama Zakona o deviznom poslovanju pojednostave administrativne procedure u poslovima platnog prometa sa inostranstvom, prenosi PKS portal.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime