Tanjug
Marko Čadež

Dolazak stranih kompanija koje su zainteresovane da u Srbiji otvore predstavništva za Evropu, kao i najmoderniji sajamski kompleks i infrastruktura koja će biti izgrađena u Beogradu u svrhu organizacije EXPO Belgrade 2027, najvažnija je korist koju će Beograd ostvariti kao organizator Svetske izložbe, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Beograd će nakon održavanja specijalizovane izložba EXPO Belgrade 2027 u Surčinu dobiti najmoderniji sajamski kompleks u Evropi koji će moći da se meri sa sajamom u Frankfurtu ili Parizu, a organizacija „Ekspoa“ će se isplatiti kroz direktne prihode od dolaska stranih turista, rekao je Čadež gostujući u emisiji Fokus na televiziji b92.

„Organizacija Ekspoa je najbolje što je Beograd do sada dobio. Mnogo toga će biti izgrađeno i biće kreirane nove usluge. Imamo dosta upita stranih kompanija koje posle odluke da se Srbiji dodeli organizacija Ekspoa žele da svoje centrale za Evropu prebace iz jugoistočne Evrope u Beograd“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da će zahvaljujući organizaciji „Ekspoa“, Beograd postati „kapija regiona“ za brojne međunarodne kompanije kojima će Srbija biti potencijalno mesto za investiranje i nove poslove sa domaćim kompanijama.

„To je neprocenjivo i to je ono što ostaje posle Ekspoa“, istakao je predsednik PKS.

Zato će, kaže, Privredna komora Srbije da ubrza i da pre početka „Ekspoa“ završi izgradnju Paviljona privrede regiona Zapadnog Balkana u kome će tokom Izložbe biti smešten i hab PKS.

Govoreći o direktnim prihodima, navodi da je samo tokom prošle godine Beograd imao oko milion stranih turista a prihod od turizma je iznosio oko 2,5 milijardi evra, dok se tokom tri meseca trajanja „Ekspoa“ očekuje više od tri miliona turista i direktan ekenomski efekat Izložbe veći od milijardu evra.

Građevinska industrija, koja trenutno broji oko 170.000 radnih mesta, biće uvećana za dodatnih 20 do 30 hiljada radnika, a prema rečima Čadeža, ne postoji privredna grana koja neće profitirati zahvaljujući „Ekspou“, od hotelijerstva i ugostiteljsta, do IKT sektora.

Kaže da Srbija nije „slučajno“ dobila organizaciju ove manifestacije već da je to zato što je prepoznata njena spremnost da ceo projekat ralizuje kvalitetno i na vreme. Navodi da PKS u saradnji sa stručnjacima Privredne komore Dubaija radi na organizaciji ove manifestacije u Beogradu i podseća da je Srbija na Svetskoj izložbi u Dubaiju bila jedina zemlja koja je imala organizovan Biznis hab za privrednike, da je tokom šest meseci organizovan odlazak 1.600 srpskih privrednika na Svetsku izložbu u UAE gde su ostvarili više od 10.000 poslovnih kontakata, otvorili svoja predstavništva i potpisali brojne međunarodne ugovore.

Dodao je da je ekonomska pozicija Srbije kao jedne od brže rastućih ekonomija u Evropi omogućila da se takmičimo sa najrazvijenijim zemljama za dobijanje organizacije „Ekspoa“, da je više od 80 kompanija otvoreno u proteklih nekoliko godina u Srbiji i najavio da će sutra u Kruševcu biti postavljen kamen temeljac za još jednu fabriku domaće kompanije Luss Textile koja radi sa najvećim svetskim kompanijama i brendovima, poput „Bosa“ i „Filipa Plejna“.

Komentarišući regionalnu privrednu saradnju, kaže da uprkos političkim tenzijama, saradnja privreda dobro napreduje ali da blokada kamiona sa srpskom robom na administrativnom prelazu sa Kosovom šteti svima, posebno kosovskim privrednicima jer 65 posto onoga što se iz Srbije plasira na tržište Kosova su poluproizvodi i sirovine koje koriste kosovske kompanije da bi proizvodile i izvozile svoje proizvode.

Veruje da je Evropa prepoznala interes i potencijale ekonomija regiona, posebno zbog sukoba na njenim granicama, migracija, i tenzija na Zapadnom Balkanu, i da postoje realne šanse da region postane jedinstveni ekonomski prostor i iz te pozicije nastavi ka punopravnom članstvu u EU.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here