Tanjug
Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadez izjavio je da je dogovor koji je danas postignut na onlajn sastanku inicijative “mali Šengen” od velikog značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.

On je posle sastanka istakao da je važno to što merljivost uspeha ove inicijative neće biti samo potpisani dokumenti, već će poslovna zajednica biti ta koja će reći šta je ostalo i šta treba da se uradi.

Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno.

To je jedna od jako važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržiste rada u tri zemlje, ukazao je Čadež.

On je izrazio nadu da će se i ostali partneri iz svih sest ekonomija u regionu zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga.

– Jako je vazno što je postignut veoma snažan dogovor da se ide na međusobne sporazume za prelazak granica, da li je u pitanju carina, veterina ili fitosanitarna inspekcija, da se ubrza taj proces – rekao je Čadež i dodao da ministar finansija sa svojim partnerima i u Tirani i u Skoplju radi na tome veoma dobro.

Čadez je ocenio da će na osnovu tih novih principa, koji se primenjuju već u Evropi, plasman robe biti lakši, a kompanije konkurentije i da će to značiti veliki pomak.

– I u pogledu borbe protiv koronavirusa može mnogo da se učini ako se zajednički nastupa u regionu. Kada su u pitanju nabavka opreme, vakcina, logitisticki centri… -zaključio je Marko Čadež.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime