Miloš Obradović
Marko Čadež

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru odlična je prilika da se razgovara o što hitnijem uključivanju privreda našeg regiona u jedinstveno evropsko tržište i prevazilaženju ozbiljnih barijera kao što su ogromna čekanja naših kamiona na granicama Unije, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

„Poslovna zajednica Zapanog Balkana zastupa i želi što pre da vidi realizaciju novog plana rasta kako bismo što efikasnije mogli da našu privredu uvedemo u jedinstveno tržište, smanjimo troškove poslovanja i poslujemo po istim principima i uslovima kao članice EU. Prvo jedinstveno tržište koje će ukinuti dodatne troškove za izvoz robe i čekanja na granicama, pa onda dalji koraci ka članstvu“, istakao je Čadež, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

Podseća da su se u Planu rasta EU za Zapani Balkan našli i predlozi i zahtevi privreda regiona, da se primenjuju fazni koraci ka EU kako bi kompanije mogle da posluju po istim principima i uslovima kao one u EU.

Predsednik PKS napominje da je dobra saradnja ekonomija u okviru regiona, da su čekanja na granicama smanjena, ali da su čekanja na granicama sa EU zastrašujuća, što je ogroman problem koji što hitnije treba rešavati.

Čadež dodaje da je potrebna pomoć, što i plan EU predviđa, za zemlje Zapanog Balkana u sprovođenju reformi i unapređenju infrastrukture sa ciljem prevazilaženja razlika sa članicama EU. Plan EU za Zapadni Balkan predviđa finasijski paket od šest milijardi dolara od čega su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri povoljni krediti EU.

Govoreći o stalnom dijalogu privrede i vlade, predsednik PKS ističe da je u razgovoru sa premijerom Milošem Vučevićem dogovorena još intenzivnija saradnja u rešavanju svakodnevnih izazova u poslovanju, kontinuirani razgovori sa novim ministrima kao i formiranje radnih grupa na različitim nivoima. Predviđena je i jača ulaga PKS i kompanija u radu Saveta za BDP i  Saveta za digitalizaciju, dodao je Čadež.

Ukazuje da je cilj da se što više domaćih kompanija uključi u velike projekte kao što je Ekspo 2027 i „Skok u budućnost“ kao i da je sa premijerom takođe razgovarano da se napravi neka vrsta baze ili registra naših kompanija i njihovih usluga i proizvoda. „Sada je prilika da se naše kompanije skoro iz svih sektora uvedu u ove gigantske projekte“, poručuje Čadež.

Gostujući na TV Pink predsednik PKS je pozvao roditelje i učenike osmih razreda da se u nastavku školovanja opredele za neki od obrazovnih profila po dualnom modelu ističući niz prednosti koje nosi ovaj vid obrazovanja.

“Đaci, osim u učionicama, znanja i veštine stiču u najboljim kompanijama, a čak 80 procenata odmah po završetku školovanja dobije posao, a ništa ih ne sprečava da upišu i fakultet. Aktuelni profili kao što su E trgovac, saobračajni logostičar i drugi zahtevaju ozbiljne veštine”, objasnio je Čadež.

Govoreći o upotrebi veštačke inteligencije u biznisu podseća da je PKS prva pokrenula niz servisa koji koriste veštačku inteligenciju i umnogome olakšavaju poslovanje privrede.

PKS je okupila tim jako dobrih programera i stručnjaka, stalno uvodimo nove usluge, a i danas predstavljamo novu platformu i bazu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji mala i srednja preduzeća, dodao je Čadež.

U narednim danima i sedmicama najavljuje intenzivne međunarodne aktivnosti počev od učešća oko 80 naših kompanija na prestižnim sajmovima u Rijadu, Londonu i Amsterdamu, kao i organizaciju poslovnih foruma u Ljubljani i Trstu do posete naše delegacije iz oblasti IT Japanu 2. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here