Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

“Za privredu je posebno važno da se nastavi dosadašnja uspešna saradnja i stalna komunikacija Komore i njenih članica sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi se kroz dalji razvoj, širenje i promociju srednjoškolskog dualnog obrazovanja i uvođenje dualnih studija, obezbedili kadrovi prema aktuelnim i budućim potrebama kompanija i zahtevima savremenog poslovanja”, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon današnjeg sastanka sa Brankom Ružićem, prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Privreda je spremna i veoma zainteresovana da se uključi u razvoj visokoškolskog dualnog obrazovanja, za šta već postoji zakonski okvir, a dualne studije bi, po rečima Čadeža, trebalo početi upravo školovanjem onih profila koji su trenutno najpotrebniji kompanijama, kao što su građevinski, elektro i mašinski inženjeri i diplomirani tehnolozi raznih specijalnosti.

Čadež je ukazao i na potrebu otvaranja trening centara, kroz zajedničke aktivnosti preduzeća i srednjih škola i aktivniju promociju primera uspešne prakse kompanija uključenih u dualno obrazovanje da bi se što veći broj mladih ljudi upoznao sa prednostima i zainteresovao za školovanje po dualnom modelu.

„Saradnja sa privredom, kroz zajedničke aktivnosti sa Privrednom komorom Srbije, od velike je važnosti za nastavak reforme obrazovanja“, naglasio je ministar Branko Ružić.

Ministar je istakao da će nastojati da se u izmene zakonodavnog okvira za dualno obrazovanje uključi i privreda, kako bi kvalitet propisa bio još bolji.

Ružić je zahvalio Privrednoj komori Srbije na podršci u razvoju dualnog obrazovanja i najavio da će od sledeće godine u fokusu biti unapredjenje programa za srednje škole i razvoj studijskih programa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here