PKS Boban Ristić

Od 20 najvećih naših izvoznika gotovo polovina su proizvođači auto delova, komponenti, a 50 odsto srpskog plasmana u Nemačku, kao našu prvu izvoznu destinaciju u svetu, čini izvoz proizvoda iz sektora mobilnosti, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na otvaranju „Digital AutoTech Foruma“.

„U srpskoj industriji autodelova danas posluje i snabdeva kupce u inostranstvu više od 200 kompanija, koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi. Proizvođači automobila planiraju da u narednih nekoliko godina povećaju svoje digitalne investicije, ulaganja u softverska rešenja čak  i do 25 odsto“, istakao je predsednik PKS.

Kako objašnjava, veliki broj domaćih firmi već je u dobavljačkim lancima međunarodnih automobilskih kompanija, a prioritet PKS je da ih bude još više.

Tri teme, po rečima Čadeža, ključne su za uspešno poslovanje, a to su digitalizacija, digitalna transformacija, i veštačka  inteligencija sa svim inovacijama koje one donose. U fokusu PKS i njenog Centra za digitalnu transformaciju jeste podrška malim, srednjim, ali i velikim preduzećima da se digitalno transformišu i uvode inovacije  kako bi podigle kapacitete, efikasnost, produktivnost i postale deo dobavljačke mreže proizvođača automobila.

„Sledeće nedelje, 17. i 18. aprila, organizujemo treći InterConnect B2B skup i u Beograd dovodimo 17 velikih evropskih kompanija. Pozivam firme da iskoriste ovu  šansu, predstave se  i počnu razgovore o uključivanju u njihove dobavljačke lance“, poručio je Čadež.

Vlada Srbije, Ministarstvo privrede, Privredna komora Srbije su tradicionalni partneri svim privrednim subjektima, a posebno investitorima koji su prepoznali Srbiju kao investicionu destinaciju, uvažavajući činjenicu da kod nas automobilska industrija ima dugu tradiciju dužu od 80 godina i da je ona jedan od pokretača industrijske proizvodnje i razvoja ukupne privrede, rekao je Milan Čukić, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Srbija je, dodaje Čukić,  prepoznata po kvalitetnoj proizvodnji auto delova i komponenti i iz godine u godinu i upravo za te proizvode postoji ogromno interesovanje u svim delovima sveta.

AutoTechForum, organizovan u saradnji kompanije Panteon Plus i PKS okupio je stručnjake iz auto industrije kako bi razgovarali o inovacijama i trendovima u sektoru auto-industrije. Forum je odlična platforma za razmenu ideja i diskusiju o digitalnoj transformaciji u automobilskoj industriji.

Tokom događaja, prisutni su imali priliku da vide prezentacije vodećih stručnjaka iz različitih oblasti auto-industrije. Tematski fokus obuhvatao je prednosti i izazove elektronskog poslovanja, digitalnu transformaciju u auto industriji, inovacije i tehnološke trendove.

Na forumu su govorili i predstavnici iz Češke i Poljske, koji su predstavili napredna rešenja koja omogućavaju efikasnije upravljanje lancem snabdevanja u današnjem digitalnom okruženju.

1 COMMENT

  1. Obavestite Čadeža da u toj proizvodnji mi dobijamo samo bedne plate za radnike a sav profit se iznosi iz Srbije.

    Da ne pominjemo što Srbija plaća i radna mesta, daje i jeftinu struju, zemljište…

    Blizu robovlasništva, ako radnici gaće imaju da kupe 😁

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here