PKS

„Mi već danas, zahvaljujući globalnoj zdravstvenoj krizi, kada je reč o digitalnom poslovanju živimo i radimo  kao da je 2025. godina. Naš imperativ mora da bude dalje jačanje digitalnih servisa i platformi posebno onih posvećenih malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na današnjoj video sednici Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore (Eurochambres).

Pandemija je, po rečima Čadeža, inače kopredsedavajućeg ovog odbora, pogurala i toliko ubrzala digitalnu transformaciju naših kompanija, koje su, suočivši se sa izazovima u novim okolnostima, na ovom planu za nekoliko meseci preskočile pet godina.

Da bi se trend ubrzane digitalizacije nastavio, kompanijama  će biti potrebna naša pomoć, a opstanak i dalji razvoj komora zavisiće koliko uspešno svojim servisima budemo odgovorili potrebama svojih članica, podrškom u konkretnim poslovima ali i angažovanjem na zaokruživanju propisa i pojednostavljivanju birokratskih procedura, ukazao je Čadež.

Podseća da je uspešna realizacija zajedničkih projekata u okviru Evrokomore posvećenih digitalizaciji, kao što je Digipilot, pokazala da su redovni sektorski i ekspertski sastanci najbrži i najefikasniji način da se dođe do konkretnih rešenja potrebnih privredi.

Ističući da je većina privrednih komora digitalizovala svoje servise, predsednik PKS je predložio da se u junu organizuje okrugli sto posvećen razvoju novih digitalnih usluga i platformi sa ciljem da se razmene iskustva i kreiraju nova rešenja koja će pomoći kompanijama da razvijaju svoje biznise, nastave ili počnu digitalnu transformaciju.

Na današnjem sastanku Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore usvojen je Predlog razvoja digitalnih usluga koji se fokusira na edukaciju i obuke za kompanije kako bi uspešno digitalizovale poslovanje, smanjenje birokratije kroz jačanje onlajn servisa, osnivanje inovativnih habova, kao i IT bezbednost.

Učesnici sastanka, predstavnici Evrokomore i Evropske komisije,  saglasni su da je pandemija Kovid 19 pred velike izazove stavila celu EU, evropsku ekonomiju i jedinstveno tržište koje, kako su istakli, treba da bude u fokusu i nakon krize, rasterećeno od previše administracije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here