Čadež: Pokrećemo novu budućnost na Balkanu

0
pks.rs
Marko Čadež

Srbija, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će sutra u Skoplju okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a očekuje se preko 400 bilateralnih sastanaka privrednika.

Zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu treba da sprovede – politika. Zato će na ovom skupu učestvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će potpisati nekoliko sporazuma kako bi se olakšalo poslovanje naših privreda, a zajedničko tržište bilo konkuretnije za najveće evropske i svetske kompanije.

Organizatori ovog najznačajnijeg ekonomskog skupa u poslednjih nekoliko godina su privredne komore regiona i Privredna komora Srbije (PKS). Predsednik PKS Marko Čadež ističe da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših privreda.

– Ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju ove tri zemlje, Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Intenzivnija saradnja će doneti novu političku stabilnost i jasan signal investitorima da je ovo region uspeha. Vidimo konkretne pomake i koristi za privredu i građane, a pozivamo i druge ekonomije ZB6 da se priduže – kaže Čadež.

Predsednik PKS je najavio i nove projekte koji će još više povezati privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

– Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira gde su izdate. Očekujemo i da se na granicama postave ’brzi prolazi’ za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije – poručuje predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola.

– Privreda jako dobro zna koliko danas ima problema sa nedostatkom kvalitetne radne snage. U veoma kratkom roku imaćemo mogućnost da građani sve tri zemlje mogu da nalaze posao i rade bilo gde na teritoriji potpisnica ovog dokumenta – kaže Čadež.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija. Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Među kompanijama iz Srbije su i Nektar, Eliksir, Alfa Plam, FPM Agromehanika, Mlekara Šabac, NIS, Telekom, Unipromet, MIND – Milanović Industries Group, Mladost Leskovac, Nutriko Vranje, Simpo, Euroturs, Er Srbija, Koridori Srbije, Putevi Srbije, Srbija Kargo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here