Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca i za još mesec dana odložiti plaćanje poreza i doprinosa. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da će se time sačuvati kičma privrede.

Marko Čadež je ocenio da će se mere koje je predsednik doneo sa svojim timom i Vladom Srbije pokazati kao jedne od najvažnijih za očuvanja naše privrede.

– Niko nije znao kako će se pandemednija kretati. Privreda je odmah osetila pogoršanje epidemiološke situacije. Državni vrh reagovao je trenutno produžavanjem mera kako bi sačuvao kičmu malih i srednjih preduzeća kao i cele privrede – istakao je Čadež.

Čadež je dodao da će se time sačuvati proizvodna industrija ilustrujući to primerom iz SAD gde se usled pandemije koronavirusa, kako je rekao, urušio lanac dobavljača.

– U industriji vode kad problem imaju mali prozvođači koji prave čepove za falaše, vi ne možete da završite svoj proizvod – naveo je Čadež.

Turizmu i putničkom saobraćaju potrebna hitna pomoć

Govoreći o sledećim koracima koje treba preduzeti, Čadež kaže da očekuje hitnu pomoć turizmu i putničkom saobraćaju pošto su u uslovima pandemije praktično izgubili tržište.

– Želimo da uvećamo udeo naših kompanija kao dobavljača izvoznika, tako što ćemo im pomoći da unaprede kontrolu kvaliteta kako bi bile spremne da učestvuju u tom lancu i budu konkurentne – rekao je Čadež.

Razmišlja se o ponovonom uvođenju moratorijumama na kredite za fizička i pravna lica. Čadež je ukazao da je anketa PKS-a pokazala da je 80 odsto preduzeća sredstva koje su dobila od države potrošila na likvidnost a isto toliko ih je rešilo taj problem za narednih šest meseci.

– Ako ste ugroženi, nemate likvidnost da servisirate kredite i moratorijum vam omogućava da dišete – ukazuje Čadež.

Smatra da je najveći izazov pred kompanijama je ponovo osmišljavanje proizvodnje i poslovnih modela i tržišta na kojima će biti prisutnija nego pre, što je, kako je istakao, i globalni izazov.

Ocenio je da su domaće kompabnije u prvom delu krize pokazale da su dosta fleksibilne i sposobne da prilagode svoju proizvodnju trenutnim potrebama.

Čadež to objašnjava i sposobnošću srpskih privrednika stečenoj iz ranijeg perioda kriza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here