www.mc.rs

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež pozvao je danas vlade regiona, Evropsku uniju i sve organizacije uključene u proces  izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora na bržu izgradnju zajedničkog tržišta, kako bi zajedno, u teškim vremenima za ekonomiju, podržali kompanije i poslovnoj zajednici olakšali privređivanje.

“Regionalna saradnja, otklanjanje međusobnih barijera za poslovanje i uspostavljanje zajedničkog tržišta regiona danas nam je potrebnije više nego ikada i zato je važno  da, u komunikaciji i uz aktivno učešće poslovne zajednice, zajedno brže i efikasnije radimo na kreiranju mera i sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za naredni period“, izjavio je Čadež na onlajn sastanku  posvećenom  izradi nove Regionalne  ekonomske agende za period do 2024. kojem su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, odnosno Direktorata za pridruživanje, nacionalni koordinatori vlada iz regiona, Komorskog investicionog foruma, CEFTA i Regionalnog saveta za saradnju.

Da je to moguće, po rečima Čadeža, pokazalo se u proteklim mesecima „kada smo potvrdili da možemo mnogo efikasnije, u realnom vremenu, da reagujemo na potrebe poslovne zajednice, otklanjamo probleme sa kojima se privrednici suočavaju, menjamo propise brzinom kojom ranije nismo mogli ni da zamislimo i sarađujemo uprkos svim razlikama“.

“Zajednička regionalna komora Zapadnog Balkana već je uključila biznis zajednicu koju okuplja u izradu novog Višegodišnjeg akcionog plana i privrednici regiona aktivno će učestvovati i pomoći u realizaciji nove regionalne ekonomske agende“, najavio je Čadež.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke pripremio je i dostavio predlog konkretnih mera koji bi po mišljenju poslovne zajednice trebalo da obuhvati novi dokument kako bi se brzo otklanjale prepreke u poslovanju unutar regiona, obezbedilo slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala i kreirao zajednički zapadnobalkanski lanac vrednosti.

“Mere koje smo predložili usmerene su na smanjenje troškova i otklanjanje uočenih prepreka za poslovanje  i to u najkraćem mogućem roku kako bi privrednici što pre  osetili konkretne koristi i ublažili teške posledice zdravstvene krize po poslovanje pojedinačnih kompanija i privrede regiona u celini“, naglasio je Čadež na današnjem sastanku.

Na listi mera koje predlaže zapadnobalkanska biznis zajednica, između ostalog, jesu međusobno usaglašavanje i priznavanje sanitarnih, fitosanitarnih i veterinarskih sertikata, obezbeđivanje bržeg protoka robe preko graničnih prelaza, međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, kvalifikovanih elektronskih sertifikata, unapređenje finansijskog tržišta baziranog na pravilima EU, kao i zajednička  promocija Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije.

1 COMMENT

  1. Ko je pa ovaj i zasto prica gluposti? Nekada se veciti ministar privrede i trgovine zvao Milos Minic. Hvalio se “uspehom” jer je uvoz iz Nemacke bio tri puta veci od izvoza. Takvi, ocito, nedostaju nostalgicarima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here