PKS
Marko Čadež

U sektoru trgovine u Srbiji očekuje se snažan period modernizacije i digitalizacije maloprodaje, značajne investicije i uvođenje inovacija u poslovanje, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na panelu „Stvarano u Srbiji – liderstvo je važno“.

Čadež je na panelu, na kojem su učestvovali vodeći ljudi srpske maloprodaje, istakao važnost ulaganja u domaće lance snabdevanja i proizvode stvarane u Srbiji, kako bi i trgovci i potrošači zajedno pomerali granice iskustva kupovine u skladu sa novim diktatom post-kovid sveta.

„U teškom periodu koji smo zajedno prolazili u proteklih godinu i po dana uspeli smo da održimo snabdevanje i da se prilagodimo navikama koje je diktirala globalna pandemija“, ukazao je Čadež.

Potvrda kvaliteta i nova vrednost srpske ekonomije jeste i projekat „Stvarano u Srbiji – Čuvarkuća“, ocena je svih panelista. Od preko 700 „čuvarkuća“, čak 306 su kandidovale trgovine.

„Zajedno smo ušli u projekat „Čuvarkuća – Stvarano u Srbiji“, sa idejom da je čin kupovine mnogo više od jednostavne transakcije. To je stav o onome do čega nam je stalo, šta zapravo želimo u svetu u kojem živimo. „’Čuvarkuća’ jeste izraz i nove svesti o onome kako proizvodimo, prodajemo, kako osmišljavamo iskustvo trenutka u kome donosimo odluku da nešto kupimo“, rekao je Čadež.

Upravo je „Čuvarkuća“ „pokret“ koji daje odgovor kako svaki građanin može da utiče na razvoj ekonomije i društva u celini.

„Kada kupimo i platimo domaće, taj čin utiče na to kakvim ćemo se putevima voziti, koliko ćemo imati radnih mesta, škola i vrtića“, poručio je predsednik PKS.

Čadež je istakao značaj modernizacije maloprodaje, lanaca snabdevanja, i ekološki odgovornog poslovanja u svetu današnjih tehnologija. Pandemija je, navodi, pokazala i koliko stabilnost ekonomije jedne zemlje zavisi od kvaliteta lanca snabdevanja na unutrašnjem tržištu.

Tri su teme koje će definisati ritejl industriju u budućnosti: upotreba „big data“ podataka, kako živeti zdravije, i održivo poslovanje, poručio je Čadež.

Kao ilustraciju timskog rada celog sektora maloprodaje u Srbiji u proteklom periodu, naveo je podatak da je upotreba plastičnih kesa smanjena za 80 posto čime se doprinelo održivosti poslovanja i zdravijoj životnoj sredini.

Ritejl industriju (trgovinu i maloprodaju), inače, u Srbiji čini više od 50.000 kompanija i preduzetnika sa oko 213.000 zaposlenih.

Na panelu su učestvovali Jan Vilem Dokhejr (Jan-Willem Dockheer), generalni direktor kompanije Delez Srbija, Ivan Šuleić, generalni direktor kompanije DIS, Tomislav Šapina, generalni direktor kompanije LIDL Srbija, Andra Rinensland (André Rinnensland), generalni direktor, METRO Cash & Carry Srbija, Obrad Popović, generalni direktor kompanije DTL, Mark Garofani, generalni direktor kompanije Veropoulos, Mlađan Šumić, predsednik Društva trgovaca Novi Sad, Nikola Cvijanović, izvršni direktor kompanije Univerexport, Nemanja Petrović, generalni direktor kompanije Aman, i Saša Veljković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here