Tanjug
Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas povodom otvaranja novog auto-puta „Miloš Veliki“ da je ulaganje u infrastrukturu osnovni preduslov za otvaranje fabrika i novih radnih mesta i dodao da je u poslednjih pet godina skoro 85 odsto stranih investicija otvoreno uz nove auto-puteve i Koridor 10.

– Ako nemate razvijenu infrastrukturu, nemate ni privredu. Ulaganje u infrastrukturu motiviše strane investitore da otvaraju fabrike i ne samo njih, već vam je logistika neophodna za bilo kakvu proizvodnju – rekao je Čadež za TV Pink.

Kaže da su uz auto-puteve u posleđih pet godina otvorene velike investicije vredne desetine milijardi evra, gde radi stotinu hiljada građana, te je, ističe Čadež, zbog toga infrastruktura važna.

– Ekonomija je i te kako zavisna od dobre infrastrukture, jer govorimo o svetu gde se proizvodi drugačije – naveo je Čadež i objasno da kada je, na primer, reč o automobilskoj industriji, cilj je da proizvod iz Srbije u što kraćem roku stigne do Španije.

Čadež je podsetio i na nedavno pisanje Fajnenšal Tajmsa, koji je naveo da je Srbija prva po privlačenju stranih investicija u svetu, u odnosu na svoju teritoriju i ekonomiju.

Istakao je da je Srbija i na drugim rang listama skočila i za nekih 22 mesta kada je u pitanju logistika i ulaganje u infrastrukturu i dodao da je to merenje pre otvaranja Koridora 10 i današnjeg auto-puta.

– Ne postoji nijedan strani investitor ili domaći koji prvo ne pita da li zemlja ima dobru razvijenu infrastrukturu i drugi kakav je kvalitet radne snage. I to je povezano sa infrastrukturom, jer ako imate dobre puteve, ne morate da radite tamo gde živite, već brzo stižete u bilo koji grad na posao, što je normalno u bilo kojoj evropskoj zemlji i svetu –  rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, na auto-putu „Miloš Veliki“ radilo je više od 120 naših kompanija, dodajući da je pola posla urađeno zahvaljući srpskim firmama, dok je direktno bilo zaposleno 10.000 ljudi, a indirektno, kao kooperanti, oko 50.000.

O daljim planovima PKS, Čadež navodi da žele da uključe što više srpskih kompanija da postanu deo Investicionog programa.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime