Ivana Vukotić

Pred Srbijom je novi veliki investicioni ciklus, ozelenjavanje i modernizacija tehnologija i privrede, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu i pozvao italijanske privrednike da ulažu u našoj zemlji, koja im zahvaljujući brojnim potpisanim i najavljenim sporazumima o slobodnoj trgovini, daje pristup tržištima od gotovo 2,8 milijardi potrošača.

Godinu dana nakon održanog poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika u Beogradu, prema rečima Čadeža, rezultati su danas jasno vidljivi:

„Od poslednjeg foruma koji smo organizovali pre godinu dana osnovano je u Srbiji više od 100 preduzeća sa većinskim italijanskim ili mešovito italijansko-srpskim kapitalom. To je već veliki rezultat. U tom periodu, skoro sve najvažnije agancije za finansiranje i promociju investicija iz Italije su otvorile svoje kancelarije u Beogradu i iz njega servisiraju ceo region. To je jako važno jer ove agencije ranije nisu uopšte bile prisutne u našem regionu. Dakle, kada postoji odluka i kada postoji tržište i prilika da se dešavaju“, izjavio je Čadež.

Prema njegovim rečima, u Trstu je danas prisutno više od 200 kompanija, i srpskih i italijanskih, a PKS je organizovala gotovo 500 B2B razgovora. Predsednik Komore kaže da je veoma važan segment Foruma to što privrednici imaju priliku da razgovaraju sa prisutnim ministrima i pozvao italijanske kolege da koriste BizChat PKS preko kojeg mogu da dobiju sve neophodne informacije za poslovanje u Srbiji.

Čadež je pozvao italijanske privrednike da investiraju u srpsku poljoprivredu, energetiku, da učestvuju u infrastrukturnim i projektima iz oblasti zaštite životne sredine i da zajedno razvijaju trgovinske veze dve zemlje, istakavši značaj regionalnog povezivanja i uklanjanja svih barijera u regionu Zapadnog Balkana.

Ističe značaj Trst kao lučkog grada u Italiji u budućem periodu, kako za srpsku tako i evropsku privredu i kaže da dve privrede moraju zajedno da rade i iskoriste sve potencijale za saradnju.

Očekuje da se za šest meseci organizuje i održi novi poslovni forum italijanskih i naših privrednika u Srbiji i time nastavi jačanje saradnje dve ekonomije.

„Mi danas zajedno pravimo nešto što je novi okvir za novu evropsku ekonomiju. Ne delimo se na južnu, severnu, staru i novu Evropu, ili na članove i one koji to nisu, već na one koji imaju viziju i oni koji je nemaju“, poručio je Čadež.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here