Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

„Poruka privrednika Srbije i Kosova je jasna: potreban nam je ‘novi početak’ u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa.“

Ovom porukom, koju je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež preneo u razgovoru za „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ), uz uverenje da je ona stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, ugledni nemački dnevnik zaključuje svoju, danas objavljenu, analizu aktuelnih srpsko-kosovskih odnosa pod naslovom „Ekonomija kao primer“, odajući priznanje „šefu“ PKS za doprinos uspostavljanju saradnje dve komore i ekonomskih veza kao preduslova za normalizaciju političkih odnosa.

FAZ konstatuje da se Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju. „To u srpsko-kosovskim odnosima predstavlja tračak nade“, ocenjuje u autorskom tekstu Mihael Martens, FAZ-ov dopisnik iz Beča.

Dve komore su, piše Martens, pokazale „da su rešenja uprkos komplikovanoj situaciji moguća i bez američke intervencije“, ističući da je preokret nastao Čadežovim dolaskom na čelo Privredne komore Srbije i zelenim svetlom da Privredna komora Kosovo postane postane članica Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora.

„Komora Kosova je 2015. godine postala član Eurochambres-a, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Pre 2015. godine i PKS je blokirala prijem Kosova, ali dolaskom novog šefa – Čadeža došlo je do promene načina razmišljanja“, navodi se u tekstu.

„Čadež ima dobro mišljenje o Grenelu“

FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup – započeo „energičnu blic diplomatiju klatna između Kosova i Srbije“ pod motom „Prvo privreda, pa politika“.

FAZ dodaje da je Čadež neko sa kim se Grenel proteklih meseci više puta sastajao i iznosi zapažanja predsednika Privredne komore Srbije iz tih razgovora i o ulozi američke i evropske diplomatije u rešavanju kosovskog pitanja.

„Čadež ima dobro mišljenje o Amerikancu: On je za mene pravo osveženje. Došao je u Beograd i direktno me pitao: Šta želi privreda? Šta možemo da učinimo da ljudima bude bolje?“, navodi „Frankfurter algemajne cajtung“.

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

Povodom teksta u FAZ-u predsednik PKS se kasno sinoć oglasio na društvenim mrežama izrazivši zadovoljstvo što „dobre vesti o saradnji Srbije i Kosova postaju vesti“ u medijima. Zahvalio je „Frankfurter algemajne cajtungu“, Beratu Rukićiju i Safetu Grdžaliju, sadašnjem i bivšem predsedniku Privredne komore Kosova „na energiji koju ulažu da se zajednički borimo za budućnost naših ekonomija“, kao i poslovnim ljudima koje okupljaju dve komore.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime