PKS

Zelena transformacija i digitalizacija poslovanja postaju imperativ i jedan od najvećih izazova za očuvanje konkurentnosti srpske privrede i u 2024. i godinama pred nama, poručio je danas Marko Čadež, predsednik PKS na zajedničkoj sednici Skupštine i UO Privredne komore Srbije (PKS). 

– Ublažavanje klimatskih promena jedan je od vrhunskih ciljeva globalnih ekonomija, uključujući i Srbiju. Dekarbonizacija elektro-energetskog sektora, industrije, poljoprivrede i saobraćaja ima najveći pozitivan uticaj na ove procese. U susret ambicioznom cilju ‘Evropski kontinent klimatski neutralan do 2050’ i Srbija treba da da svoj doprinos – naveo je Čadež u radnom delu sednice Skupštine PKS.

Zato, kaže, kao potpisnici Pariskog sporazuma, Zelene agende za ZB, potrebno je odlučno ući u programe Zelene transformacije srpske privrede.

Dodaje da je naša realnost, niska svest o ovim izazovima, što pokazuju i podaci da 65 odsto proizvodnje struje u Srbiji dolazi iz termoelektrana na ugalj, da ne postoji razvojna banka i zeleni segment finansiranja ove transformacije…

Digitalizacija poslovanja, posebno malih i srednjih preduzeća, prema rečima Čadeža, jeste ključna za opstanak privrede, a u čemu joj može pomoći Centar za digitalnu transformaciju (CDT) PKS, koji povezuje domaći IT ekosistem sa kompanijama iz tradicionalnih sektora i čije usluge je do sada koristilo više od 6.000 domaćih preduzeća. Jedna od usluga CDT-a je i INNO-VERSE digitalna platforma na bazi veštačke inteligencije koja pruža preduzećima sveobuhvatnu podršku u procesu inovacija, a koja će biti puštena u rad polovinom decembra.

Čadež je podsetio da su svet u 2023. obeležili značajni izazovi kao što su fragmentacija globalne privrede, neizvesnost na tržištu energenata i hrane, ratovi, usporavanje međunarodne tražnje ali da je domaća privreda, uprkos svetskim neizvesnostim, zadržala umereni optimizam za naredni period, a da je Srbija očuvala makroekonomsku stabilnost, kontinuiran priliv SDI, kreditni rejting, i da je inflacija značajno usporena.

Pred srpskom privredom su u narednoj godini velike poslovne prilike koje je, napominje Čadež, potrebno iskoristiti, poput nastavka organizacije Ekspo 2027 kroz investicije u infrastrukturu, novih sporazuma o slobodnoj trgovini sa, na primer, Kinom, UAE, Egiptom i drugima, te iskoristiti evropske grantove i povoljne kredite i snažnije se ekonomski povezivati u regionu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here