PKS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež,  na današnjem zasedanju Generalne skupštine Evrokomore, ponovo je izabran za člana Borda direktora najveće evropske poslovne asocijacije koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

Čadežu, koji kopredsedava Odboru za zajedničko tržište i vodi Digitalnu mrežu Evrokomore, to je treći jednogodišnji mandat u najvišem rukovodstvu Evrokomore u kome predstavlja komore iz zemalja koje nisu članice EU.

„Ovo je ne samo još jedno priznanje meni lično i Privrednoj komori Srbiji za doprinos koji smo proteklih godina dali aktivnim angažovanjem u radu Evrokomore, već je, u ovom  trenutku, posebno značajno za Zapadni Balkan. Daje nam mogućnost da i u narednom periodu u Briselu najdirektnije zastupamo stavove zapadnobalkanskih ekonomija i kompanija u procesu evropskih integracija, povezujemo ih sa kompanijama iz Evropske unije i kroz razmenu informacija i iskustva sa kolegama iz drugih komora kreiramo zajedničke programe i usluge za konkurentnije poslovanje naših članica. Utoliko pre što Evrokomora i predsednik Kristof Lajtl pružaju punu podršku naporima za čvršće ekonomske integracije unutar regiona i sa EU, realizaciji inicijative za implementaciju četiri evropske slobode kroz izgradnju zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta bez barijera i  proširenju EU na Zapadni Balkan“, izjavio je Čadež.

Ta podrška, ukazuje, dodatno je potvrđena i nedavnom odlukom o formiranju posebnog odbora Evrokomore za susedstvo i proširenje.

Evrokomora je, podseća Čadež, svoju  jasnu poruku i zalaganje za brže evrointegracije Zapadnog Balkana, uputila i zvanično Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, u dokumentu, usvojenom na današnji dan prošle godine, pozivajući evropske institucije da u tome što snažnije i konkretnije podrže ekonomije regiona.

„Verujem da su naše angažovanje i glas evropske privrede doprineli da danas imamo i ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, koji će zajedno sa američkom podrškom koju smo dobili vašingtonskim sporazumom doprineti rastu, ekonomskom snaženju, većoj stabilnosti  u regionu i ubrzanju reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju”, kaže Čadež.

Činjenica  da 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama – članicama  Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije ovog regiona Balkana što pre i  formalno postanu deo EU, po rečima predsednika PKS, snažan je vetar u leđa i inicijativi Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, za inkluzivno proširenje.

„Očekujemo i sa partnerima iz EU  posvećeno radimo, da realizacija  te inicijative počne već tokom aktuelnog, nemačkog predsedavanja, što će  kompanijama iz regiona, sa usvajanjem standarda EU i primenom usklađenih zakona i propisa, i pre zvaničnog članstva u EU, obezbediti ekonomske povlastice kakve uživaju i privrede zemalja članica”, ističe Čadež.

To je, kako je rekao, jasan interes i naših ekonomija, jer će smanjiti troškove i povećati konkurentnost kompanija, obezbediti im bolji pristup finansijama, ubrzati trgovinu i omogućiti rast međusobne i razmene sa svetom, ali i interes kompanija iz EU, koje ovde već posluju i nameravaju da se šire u regionu, evropske  privrede kao našeg najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u Srbiji i regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here