Foto Tanjug/AP
Olimpijske igre 2020

Najnovije istraživanje pokazalo je da je čak 59 odsto Japanaca za definitivno otkazivanje Olimpijskih igara, dok 39 odsto njih smatra da bi najveća svetska smotra sporta trebalo da se održi, javlja agencija Rojters.

Istraživanje je sprovedeno nakon što je u Tokiju do kraja maja produženo vanredno stanje zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa, a procenat vakcinasnosti stanovništva je izuzetno nizak i među najnižima je kada su bogate nacije u pitanju.

Zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, organizatori Igara u Tokiju, pa i premijer Japana Jošihide Suga insistiraju da se Olimpijske igre održe u planiranom terminu od 23. jula do 8. avgusta, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera i pridržavanje strogih KOVID protokola.

Međutim, na manje od tri meseca do planiranog početka Olimpijskih igara pokrenuta je peticija sa željom da se Igre ne održe, koju je za prvih pet dana potpisalo više od 300.000 Japanaca.

– Nikada nisam stavio Olimpijske igre na prvo mesto – rekao je premijer Suga upitan da li će se nastaviti sa pripremama za održavanje Igara i ukoliko broj zaraženih koronavirusom u Japanu nastavi da raste i potom dodao:

– Moj prioritet je uvek bio da zaštitim živote i zdravlje Japanaca. Zato pre svega, moramo da sprečimo dalje širenje virusa – rekao je Suga.

On je ponovio da sudbina Olimpijskih igara zavisi od procene MOK-a, a da je uloga japanske Vlade da preduzme sve neophodne korake kako bi one bile bezbedno održane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here