Youtube/Power Health
Foto: Ilustracija

Nepodnošljivo je vruće, pa trčimo kući da u sopstvenom prostoru napravimo prohladnu atmosferu. Ako nemamo klima/uređaj, problem se komplikuje, zato su neke sobne biljke zeleni spas za nas.

Pre nego što uložite puno novca u klimatizaciju ili ventilatore, stručnjaci preporučuju da u svoj prostor integrišete određene sobne biljke.

Prema rezultatima istraživanja NASA Earth Science, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

Bendžamin

Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Stablo s grmolikom krošnjom poslužiće kao krošnja ostalim biljkama uz njega. Naime, kad biljke grupišete, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti da ih zaliavate redovno kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

Fikus gumijevac

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u vazduhu. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je učinak veći. Uvek održavajte tlo ravnomerno vlažnim (ne zalivajte prekomerno!) I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti.

Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi vazduh već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi. Praktično: aglaonema je vrlo jednostavna za negu i zahteva malo vode i svetlosti.

Sobna palma

Ne samo da osigurava nižu temperaturu već vam pruža i osećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbuju ugljien-dioksid i ispuštaju kiseonik. Što je površina lista veća, može proizvesti više kiseonika. Savet je da uz normalno zalivanje lišće redovno prskate vodom.

Sanseverija

Baš kao i aloe vera, sanseverija ima visok sadržaj vodnika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kiseonik u vazduh, nego uklanja i nečistoće. Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gde sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Aloe vera

Ova veoma lekovita biljka neće vam dobro doći samo ako dobijete gadne opekotine od sunca već je njeno uzgajanje dobro i za hlađenje temperature vazduha i uklanjanje formaldehida iz vazduha. Držite je na indirektnoj svetlosti, i to osam do deset sati dnevno. Stavite je u zemljište za kaktuse u saksiju sa drenažom, a zalivajte je tek kad se zemlja dobro osuši.

4 COMMENTS

  1. A jeste se nalupali svaka čast. Na ovoj temperaturi napolju ako je vlažnost vazduha velika samo gore možete napraviti. Bolje će vam pomoći solni kamen da isuši vazduh = manja koncentracija vlažnosti u vazduhu, telo se brže hladi jer znoj može da ispari brzo i ne zadržava se na koži (nema znoja). Pa šta mislite što arapi nose onolike krpe, a ne znoje se. Znači što manja vlažnost vazduha u prostoriji i može da bude i 27,28 stepeni i neće vam trebati klima. Stvarno me zanima da li konsultujete nekog stručnog kad pišete tekstove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here