EPA/Boris Pejovic

Crnogorska akademija nauka i umetnosti (CANU) kritikovala je danas dokument hrvatske Akademije kojim se državnom rukovodstvu Hrvatske daju preporuke za zaštitu nacionalnih interesa u vezi s pregovorima o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

CANU je dokument Hrvatske akademije nauka i umetnosti (HAZU) okarakterisala kao “ultimativan” i ocenila da “ne vodi ka dijalogu među našim državama i nacijama”, saopštila je CANU posle sednice svog predsedništva.

HAZU je u maju objavila dokument “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju”, a o tome je, po navodima hrvatskih medija, februara ove godine obavestila državno rukovodstvo u Zagrebu.

U delu dokumenta koji se odnosi na Crnu Goru, hrvatskom rukovodstvu se sugeriše da se pre njenog prijema u EU reši čitav niz pitanja – od konačnog razgraničenja na kopnu i moru, preko zahteva za izvinjenjem za “počinjena zla” tokom rata 1990-ih godina, zahteva za plaćanje ratne odštete, vraćanja odnetog kulturnog blaga, garantovanih mesta za Hrvate u Skupštini Crne Gore i drugo.

HAZU traži i “uzdržavanje Crne Gore u istraživanju i eventualnoj eksploataciji ugljovodonika u dubljem delu Južnojadranske kotline”, “tražiti oproštaj Hrvatske za počinjena zla, prestati s prisvajanjem hrvatske kulturne baštine, posebno književne…” – piše u dokumentu HAZU.

Predsedništvo CANU je ocenilo da je “važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih”.

“Istorijsko iskustvo nas uči da projekti nacionalnih akademija o zaštiti nacionalnih interesa sa pretenzijama koje zadiru u teritorijalni integritet i kulturni identitet drugih država i nacija na ovom prostoru nisu doneli ništa dobro”, ukazali su akademici, već da “danas, kada se primarno traži jedinstvo u Evropi, smatramo da sva otvorena pitanja u bilateralnim odnosima treba rešavati u dobroj veri, polazeći od evropskih vrednosti”.

Po oceni CANU, dokument HAZU je “više preporuka za eventualni ultimatum” hrvatskim političkim elitama u odnosu na druge, “a manje savet koji vodi kompromisu s drugima”.

“Zato ovakvi dokumenti nisu put ka dijalogu među našim državama, društvima i nacijama, a koji treba da se zasniva na evropskim vrednostima kojima težimo”, piše u saopštenju CANU.

CANU izražava nadu da će pregovori Crne Gore s EU biti nastavljeni “bez blokiranja” i da će se “otvorena pitanja rešavati uz uvažavanje međusobnih interesa”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here