Car Lazar i Karađorđe nepoželjni u Podgorici

0

Car Lazar i Karađorđe nepoželjni u Podgorici
 

Liberalna partija najavila je akciju za promenu ulica u Podgorici. Glasnogovornik ove partije Jovan Rabrenović objasnio je da su u pitanju ulice koje nose imena Karađorđa, cara Lazara, Miloša Obilića, Kosovskih junaka…

– Takvi nazivi su podsetnik na vreme koje svi želimo izbrisati iz sećanja, na period devedesetih kada se Crnogorcima pokušavalo nametnuti osećaj da nisu Crnogorci. Vreme hegemonističkih pretenzija susednih zemalja je prošlo, ali je za sobom ostavilo traga u našoj kulturi i istoriji – smatra Rabrenović.

Po njegovim rečima, za Podgoricu i Crnu Goru su važniji Krsto Zrnov Popović (kao okupatorski kvisling likvidiran posle Drugog svetskog rata), ili Antonije Abramović, koga su upravo liberali i crnogorski nacionalisti proglasili prvim vladikom tzv. Crnogorske pravoslavne crkve. Po liberalima, jedan od podgoričkih trgova bi morao da nosi ime Božićnog ustanka. Reč je o pobuni pristalica kralja Nikole koji su bili protiv ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Inače, Karađorđeva ulica jedna je od najstarijih u Podgorici. Spomenik voždu, rad vajara Sretena Stojanovića, pre više od 40 godina postavljen je u centralnom gradskom parku. Njegova replika mnogo kasnije postavljena je u Beogradu pored Narodne biblioteke. Spomenik je dugo čamio u podrumu Crnogorskog narodnog pozorišta, a onda je na inicijativu grupe novinara, pesnika, slikara i drugih kulturnih poslenika iznet na svetlo dana. Devedesetih godina prošlog veka neko je pokušao da bronzanom voždu odrubi glavu tako što mu je pod grlo postavio eksploziv.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here